Райфайзенбанк понижава стойността на банковия ресурс (СБР) за всички кредити за физически лица с 50 базисни точки съответно до 5.90% за евро и до 7.50% за лева годишно, съобщиха от банката.

Новата по-ниска стойност на банковия ресурс влиза в сила от утре за всички новоотпускани кредити в лева и евро, а за съществуващите кредити намаленият СБР ще се отрази върху лихвата поетапно по падежни дати през месец януари 2011 г. Райфайзенбанк понижава и СБР за всички фирмени кредити и кредити за малки и средни предприятия до същите нива.

"Решението ни за намаляване на стойността на банковия ресурс следва очерталата се тенденция на понижение на лихвенитe нива по депозити в българската банкова система от началото на годината, спада на СОФИБОР и стабилизирането на премията за риск на страната. През последните месеци постигнахме и оптимизиране на разходите на банката по първичния депозитен ресурс и договорихме външно финансиране при конкурентни лихвени условия, което ни позволява да подобрим и лихвите по кредитите на нашите клиенти", коментира Момчил Андреев, председател на УС и изпълнителен директор на Райфайзенбанк (България) ЕАД.

"Освен с по-ниските лихви ще подпомогнем допълнително коректните си клиенти и с предоставяне на гратисни периоди и други облекчения за обслужване на кредитите през зимните месеци ", допълва той.

Стойността на банковия ресурс е референтният лихвен процент, при който банката осигурява ресурс за финансиране на клиенти, увеличен с разходите по управление на падежната структура на активите и пасивите на банката и други законоустановени разходи.