Българските домакинства продължават да спестяват, въпреки кризата и започналото плавно намаляване на лихвените нива по депозитите. Това обявиха от Райфайзенбанк за Profit.bg в анализ за депозитния пазар у нас.

Данните сочат, че в периода януари 2009 г. - ноември 2009 г., привлечените средства в банковата система от граждани и домакинства отбелязват ръст от 7%, като от 22.5 млрд. лв. през януари нарастват до над 24 млрд. лв. към 30 ноември 2009 г.

Средните лихвени нива по новопривлечени депозити намаляват, което се потвърждава и от статистиката на БНБ.

В периода януари-ноември 2009 г. средните лихвени нива по новите депозити за домакинства в лева намаляват с близо половин процентен пункт, като от 8.16% годишна лихва през януари 2009 г. намаляват до 7.74% годишно към края на ноември 2009 г.

Средната лихва по депозитите в евро остава почти непроменена и през януари 2009 г. възлиза на 6.31%, сравнено с 6.34% в края на ноември 2009 г., като пикът е през месец май 2009 г., когато средните лихвени нива достигат до 6.74%.

Анализът на Райфайзенбанк показва, че през последните месеци на миналата година се наблюдава преориентиране на клиентите от депозити с по-кратки срочности (от един до три месеца) към спестовни продукти с по-дълъг срок (едногодишни депозити), както и към спестовни продукти, позволяващи редовно довнасяне на малки суми. В същото време средната сума на депозитите в портфейла на Райфайзенбанк остава непроменена.

От друга страна, все повече клиенти търсят възможност да откриват депозити с желаната срочност и валута без да посещават офис на банката, като се възползват от интернет банкиране, тъй като то им позволява да следят натрупаните лихви, падежи по депозита и лихвения процент направо от компютъра си.