Райфайзенбанк: Кредитирането може да се съвземе догодина

1263
Райфайзенбанк: Кредитирането може да се съвземе догодина

Райфайзенбанк (България) публикува месечния си икономически обзор на актуалните макроикономически данни към септември 2010 г. Според анализаторите на банката, възстановяването на икономиката става по-осезаемо спрямо предходните месеци, но темповете, с които то се случва още дълго ще останат далеч от желаните.

Те констатират, че положителните сигнали от реалния сектор се потвърждават. През второ тримесечие на 2010 г. икономическият спад се забави до 1.4% спрямо година по-рано. Обемът на добавената стойност нарасна за първи път от 2008 г.

От банката отчитат и по-благоприятни показатели спрямо първото тримесечие на годината при всички икономически сектори и всички компоненти на търсенето, а износът продължи да се ускорява.

Потреблението остана ниско, основно поради продължаващата несигурност и наличието на стимули за спестяване от страна на домакинствата. Нетните данъци върху продуктите продължиха да се свиват значително.

Търговският дефицит достигна рекордно ниска стойност през юли, след като темпът на растеж на износа на стоки значително изпревари този на вноса. Силният нетен туризъм през месеца допринесе за висока положителна стойност на текущата сметка, се казва още в обзора.

В документа се казва още, че притокът на европейски фондове доведе до бюджетен излишък през юли. Фискалният резерв също се подобри на месечна база.

Парите извън банките нараснаха за пръв път от март миналата година. Отчасти причината е в ниската база от миналата година.

Според анализаторите на банката кредитната активност остава относително слаба въпреки добрата ликвидност и готовността на банките да кредитират.

Инфлацията набира скорост с оглед на наближаващите есенни месеци.

Що се отнася до безработицата, то тя спадна през юли до 9.2%, основно поради високото търсене на сезонни работници.

Брутният външен дълг бе намален с близо 1 млрд. евро от началото на годината вследствие на акумулираните свободни финансови ресурси в страната. През месец юли банките погасиха дългосрочни заеми за 307.8 млн. евро.

Според анализа на Райфайзенбанк, през второто тримесечие при всички икономически сектори се е наблюдавало подобрение в сравнение с първото тримесечие на 2010 г. Добавената стойност в селското стопанство е ускорила реалния си растеж до 3.8%, при 0.9% през предходното тримесечие, индустрията е преминала на положителна територия за първи път от третото тримесечие на 2008 г. (1.6% реален растеж).

Добавената стойност в промишлеността е нараснала реално с 2.9%, което се дължи на възстановяване както на външния, така и на вътрешния пазар. Строителството е било относително силно засегнато от рецесията в страната (4.9% реален спад през 2009 г.) и е продължило да се свива през 2010 г., макар и със забавящ се темп.

Според ревизираните данни на НСИ през второто тримесечие обемът на добавената стойност в услугите е намалявал минимално: -0.3% на годишна база, след спад от 4.5% за 2009 г.

Положително развитие са демонстрирали отраслите търговия, хотели и ресторанти, транспорт и съобщения. Като цяло за икономиката, през второто тримесечие на 2010 г. добавената стойност е реализирала реален растеж на годишна база за първи път от 2008 г. (0.5%).

В същото време обаче, потреблението е продължило да се влошава и е било с основен отрицателен принос за спада в икономиката. Индивидуалното потребление се е свило с 4% спрямо второто тримесечие на 2009 г., като домакинствата са продължили да увеличават спестяванията си, поради все още несигурната икономическа среда и по-високата безработица спрямо предходната година.

Според главния икономист на Райфайзенбанк Калоян Ганев, възстановяването на доверието на икономическите агенти е нормално да отнеме повече време, тъй като усещането за сигурност се губи лесно, но се възвръща трудно и продължително. Все пак, резултатите от второто полугодие би трябвало да компенсират негативните развития от първото и потреблението да реализира известен растеж.

По-доброто от очакваното представяне на ЕС и еврозоната означава и продължаване на нарастването на българския износ.

Очаква се кредитирането да остане относително слабо и през следващите няколко месеца, като по-осезателно възстановяване ще се случи едва през следващата година.

Подобни статии

Facebook Коментари

Добави коментар

Екипът на Profit.bg Ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари.
В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Абонирайте се за електронния
информационен бюлетин на Profit.bg