Райфайзенбанк: Положителни сигнали от строителството

1300
Райфайзенбанк: Положителни сигнали от строителството

Анализаторите на Райфайзенбанк (България) отчитат известни положителни сигнали в промишлеността и строителството, но отбелязват, че въпреки това, осезаемо съживяване на вътрешното търсене през последните месеци на 2010 г. едва ли ще бъде отчетено. Това се казва в последния месечен обзор на експертите от банката на актуалните към януари 2011 г. макроикономически данни.

Възстановяването на промишлеността продължи и през ноември, като продукцията й нарасна с 5.5% на годишна база, спрямо 2.5% през октомври. През ноември, за първи път от края на 2008 г., строителната продукция нарасна с 1% на годишна база, благодарение 15%-я растеж на инженерното строителство (инвестициите в инфраструктурни проекти), припомнят от банката.

Инфлацията се ускори и достигна 4.5% в края на годината, регистрираната безработица нарасна от 9.07% през ноември до 9.24% през декември.

Оборотът в търговията на дребно отбеляза слабо нарастване на годишна база през ноември, но то изцяло се дължеше на покачване на цените. Домакинствата запазиха разходите си около нивата от края на 2009 г., но поради по-високите цени ограничиха обема на покупките си.

Изтеклата година завърши с касов бюджетен дефицит в размер на 4% от прогнозния БВП. По предварителни оценки дефицитът на начислена основа ще бъде около 3.6-3.7% от БВП, което е над допустимите 3% съгласно Маастрихтския критерий.

Депозитите на домакинствата нараснаха през декември с рекордните за 2010 г. 744 млн. лв. Спрямо декември 2009 г. увеличението им е с 3 млрд. лв., от които около две трети са нов приток на депозити, а останалата една трета е от начислени лихви. При относително непроменени номинални доходи, тази спестовност най-вероятно означава, че очакваното възстановяване на потреблението през последното тримесечие на 2010 г. не се е случило.

И през декември се потвърди тенденцията за слабо нарастване на кредитирането. Фирмените кредити нараснаха с 82 млн. лв., а тези за домакинствата дори спаднаха с 42 млн. лв.

През ноември дефицитът по текущата сметка се увеличи, което бе очаквано, с оглед на започналото възстановяване на икономиката, но и предвид сезонно по-малките приходи от туризъм и по-ниския растеж на износа на селскостопански продукти.

Според главния икономист на Райфайзенбанк Калоян Ганев, последните данни потвърждават очакванията за бавно възстановяване на икономиката. Липсата на растеж на доходите в условията на ускоряваща се инфлация продължава да отслабва покупателната сила на домакинствата. Спестяванията в банкови депозити и други доходоносни активи ще продължат да бъдат атрактивни за домакинствата като средство за компенсиране на спада в реалните доходи.

Подобни статии

Facebook Коментари

Добави коментар

Екипът на Profit.bg Ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари.
В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Абонирайте се за електронния
информационен бюлетин на Profit.bg