Райфайзенбанк стартира предлагането на инвестиционно злато, закупено от Райфайзен Централбанк Австрия, под формата на златни кюлчета и монети, отсечени в Австрийския монетен двор.

Банката предлага кюлчета с тегло от 1 грам до 1000 грама и проба 999,9/1000, както и златни монети "Виенска Филхармония" (Wiener Philharmoniker) с тегло 1/10, ¼, ½ или 1 тройунция, които също са с най-висока проба от 999,9/1000. Няма ограничения за минимално количество при закупуване.

Райфайзенбанк предлага и възможност за обратно изкупуване на златните кюлчета и монети, закупени чрез нея, като по този начин е първата банка на българския пазар, предлагаща подобна услуга.

Минималното количество, което може да бъде изкупено обратно възлиза на 250 грама или 10 унции.

Банката определя продажната цена на инвестиционното злато, както и цената на обратно изкупуване, в зависимост от движението на цената на благородния метал на Лондонската метална борса (LBME).

Закупените златни кюлчета и монети се съхраняват в сейф на Райфайзен Централбанк Австрия АГ (РЦБ) и не се доставят физически на клиента. Наличността и целостта на инвестиционното злато в трезора се гарантира от РЦБ, а клиентите придобиват собственост върху златото чрез подписването на договор с Райфайзенбанк (България).

По този начин, на практика, клиентът няма ангажимент по обслужването, съхранението и застраховката на благородния метал.