Райфайзенбанк: Сигнали за раздвижване на вътрешното търсене

1095
Райфайзенбанк: Сигнали за раздвижване на вътрешното търсене

Анализаторите на Райфайзенбанк (България) виждат известни сигнали за оживление на вътрешния пазар в условия на продължаващо подобрение на текущата сметка и спад на външния дълг, но все още са налице известни рискове пред развитието на икономиката, които следва да бъдат внимателно следени през зимните месеци. Това те казват по повод публикувания икономически преглед на актуалните към октомври 2010 г. макроикономически данни.

Наблюдават се сигнали за възстановяване на вътрешното търсене, отчитат от банката. През юли търговията на дребно в страната прекрати тенденцията на спад на годишна база. Индустриалните продажби на вътрешния пазар продължиха да растат през юли и август.

Инфлацията се ускорява, най-вече поради сезонни фактори. Влиянието на повишението в международните цени на храните поради лошата реколта също се очаква да се засили. По-сериозно ускорение може да се отрази негативно върху покупателната способност на населението, се чете в икономическия прегледа.

Според експертите на банката пазарът на труда все още не дава индикации за устойчиво възстановяване.

От друга страна външната търговия продължи да се подобрява към август. Износът на стоки надхвърли вноса за първи път от 1998 г., като растежът му достигна близо 50% на годишна база.

Текущата сметка реализира излишък от 612.8 млн. евро през август, благодарение на положителното търговското салдо и силния за туризма месец. За периода януари-август е натрупан излишък от 332.9 млн. евро, при значителни дефицити, акумулирани през същите периоди на предходните години.

Може да се очаква известно влошаване на текущата сметка през последните месеци на годината, основно поради сезонни фактори, предупреждават от финансовата институция.

Брутният външен дълг продължи да спада през август, а намалението спрямо декември 2009 г. достигна 1.3 млрд. евро. Това, заедно с подобряването на текущата сметка на страната, доведе до повишаване на перспективата на кредитния рейтинг на България от страна на Японската агенция за кредитен рейтинг.

Натрупаният бюджетен дефицит достигна 1.5 млрд. лв. през август. Въпреки това, фискалният резерв остава достатъчно висок в размер на 6.2 млрд. лв. Поради очакваните традиционно високи разходи в края на годината бюджетният дефицит е вероятно да нарасне с по-бързи темпове.

Кредитите за нефинансовите предприятия се увеличават с около 800 млн. лв. през август. Основната причина обаче е обратното изкупуване на портфейли. Според анализаторите на банката е все още рано да се говори за устойчиво нарастване на кредита.

Според главния икономист на Райфайзенбанк Калоян Ганев, увеличението на промишлените продажби и прекъсването на тенденцията на спад при оборота в търговията на дребно в страната може да се счита за индикация за раздвижване на вътрешното търсене и в частност на потреблението. По подобен начин може да се интерпретира и минималното намаление на депозитите на домакинствата, още повече, че част от изтеглените суми се пренасочват към инвестиции във фондове и злато.

Подобни статии

Facebook Коментари

Добави коментар

Екипът на Profit.bg Ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари.
В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Абонирайте се за електронния
информационен бюлетин на Profit.bg