Японската полиция информира, че е разгромила голяма китайска нелегална банка, действала в страната и тайно превеждала средства в Китай, предаде БТА.

Във връзка с образуваното дело са арестувани вече 15 души. Основният заподозрян - 31-годишен китаец, успял обаче да се укрие в родината си.

До момента са обискирани 7 частни компании в Токио и 6 други префектури в Япония. Полицията разследва особено внимателно фирма за търговия с метални изделия, предполагаемото "ядро" на нелегалната банка.

Според следствието от 2002 г. насам тази структура е прехвърлила нелегално в Китай най-малко 2.4 млрд. йени - над 22.5 млн. долара. Китайци, работещи в Япония, внасяли свои средства в 45 сметки, открити в японски банки.

Парите от тях, изтеглени в брой, се превеждали после в Китай чрез търговски фирми като плащания във връзка с фиктивни вносно-износни сделки. Мошениците си прихващали за услугата 1 процент от прехвърляните суми, недекларирани пред японските власти от клиентите на нелегалната банка.

Според експерти разбитата структура е само върхът на айсберга от тайни финансови операции, извършвани в Япония не само от китайци, но и от граждани на други държави, по-специално от Близкия изток.