Мартин Уийл се е присъединил към Андрю Сентанс и е гласувал в полза на вдигането на основната лихва при последната среща на Комисията по парична политика на Централната банка на Великобритания банката през този месец, информира Bloomberg.

"За повечето членове на комисията събитията напоследък означават, че инфлационният риск в средносрочен план вероятно е нараснал", се казва в протокола от срещата на банката на 13 януари. "За двама от членовете рисковете вече са достатъчно големи, за да наложат незабавно вдигане на лихвата."

Уийл и Сентанс са гласували за вдигане на лихвата с 25 базисни пункта, докато Адам Поусън е продължил да настоява за увеличаване с 50 млрд. паунда на програмата на банката за изкупуване на облигации. Останалите шест членове на комисията са гласували в полза на запазването на нивото на основната лихва и на размер на програмата за изкупуване на облигации.

Инфлацията във Великобритания надхвърля таргета на централната банка от 2% вече повече от година и нарасна до 3.7% през декември. Управителят на банката Мервин Кинг вчера прогнозира, че инфлацията може да надхвърли 4% в следващите месеци поради по-високите цени на суровините и на увеличаването на ДДС.

В протокола от срещата на банката на 13 януари се казва, че инфлацията е нараснала заради "предишното обезценяването не британския паунд, както и заради нарастването на ДДС и на енергийните цени."