Швейцарският антимонополен орган обяви днес, че е започнал разследване на няколко големи банки за евентуално манипулиране на цените на скъпоценните метали.

От антимонополния орган WEKO обявиха, че разследването разглежда евентуалното тайно споразумение в спредовете между офертите "купува" и "продава" на банките UBS, Julius Baer, Deutsche Bank, HSBC, Barclays, Morgan Stanley и Mitsui.

"Органът има индикации, че между споменатите банки е имало незаконни споразумения при търговията с ценни метали," се казва в изявлението на WEKO.

Говорител на WEKO заяви, че разследването вероятно ще бъде приключено пред 2016 и 2017 г., добавяйки, че банките са заподозрени в нарушаването на корпоративните закони в Швейцария.

Разследването на WEKO е поредното за манипулация на пазарите на скъпоценни метали и валути.

Миналата годината швейцарският финансов регулатор обяви, че е открил "явен опит" за манипулирането на цените на скъпоценните метали по време на разследване на търговията в UBS.

През май четири големи банки се признаха за виновни по обвинения в опити за манипулиране на валутните пазари, а други две бяха глобени с близо 6 млрд. долара по друго глобално разследване в оценявания на 5 трлн. долара на ден пазар.

Говорител на базираната в Цюрих UBS е отказал коментар пред Reuters.