Royal Bank of Scotland и HBOS достигнаха миналата година до критичната точка, когато можеше да се стигне до преустановяване на ежедневните им бизнес операции. Това щеше да се случи, ако на помощ не се отзова Bank of England.

Представители на учреждението признаха, че са предоставили на двете финансови институции помощ в размер на 61.6 млрд. британски лири (102.37 млрд. долара), съобщава FT.

Заместник-председателят на банката Пол Такър заяви: „Ако не бяхме сторили това, икономическите последици вероятно щяха да се окажат много по-тежки от сегашните. Това бе въпрос на спешна нужда". Предвид обстановката на 1 октомври 2008 г., Bank of England става, по думите на Такър, „класически кредитор от последна инстанция".

Банките и властите решили да държат цялата тази операция в тайна. Министърът на търговията на Великобритания Алистър Дарлинг бил на мнение, че разкриването на детайли по сделките „би могло да доведе до нарушаване на финансовата система като цяло". Днес, според монетарните власти, вече не било необходимо да се пази тайната.