Royal Bank of Scotland Group Plc, която изчаква помощта от страна на британското правителство, ще отчете 1.4 млрд. паунда (2.2 млрд. долара) намаления на стойността на свои активи за третото тримесечие и е възможно да запише загуба за цялата година, предава Bloomberg.

Акциите на RBS се обезцениха с до 8%, след като новият главен изпълнителен директор Стивън Хестър обяви, че загубите на кредитния пазар и нарастващите лоши кредити ще продължат и през четвъртото тримесечие. Хестър прогнозира ускоряване на забавянето на икономиката и не подкрепи прогнозата на предшественика си за печалба на RBS за цялата 2008 г.

Последните намаления от страна на RBS идват, след като банката вече беше намалила с 5.9 млрд. паунда стойността на активите си през първата половина на годината. Лошите кредити на банката се увеличават във Великобритания и в САЩ, както и в азиатските подразделения, които придоби миналата година от ABN Amro Holding NV. RBS ще предаде до 60% от собствеността на правителството, освен ако инвеститорите не закупят част от акциите на стойност 20 млрд. паунда, които тя планира да предложи.

Възможно е RBS да отчете загуба в размер на 228 млн. паунда за цялата 2008 г., показва проучване на Bloomberg измежду седем анализатори. Институцията отчете печалба от 7.3 млрд. паунда миналата година.

RBS планира да продаде привилегировани акции на стойност 5 млрд. паунда, които ще носят на правителството 12% лихва. Спасителният държавен пакет, който включва още Lloyds TSB Group Plc и HBOS Plc, ограничава изплащането на дивидент и обезщетение на ръководителите, докато привилегированите акции не бъдат изплатени.

Втората най-голяма британска банка - Barclays Plc, се опитва да стои настрана от плана на министър-председателя Гордън Браун да инжектира 37 млрд. паунда нови капитали в банките в страната, за да възстанови кредитирането. Банката се съгласи да продаде ценни книжа на стойност почти 7 млрд. паунда, които носят до 14% лихва на инвеститорите, между които има фондове от Катар и Абу Даби, за да изпълни новите изисквания на правителството за капиталова адекватност.

RBS е следващата банка, след Deutsche Bank AG и Lloyds TSB Group Plc, която използва нови счетоводни правила, за да ограничи намаленията на стойността на активи през втората половина на годината.

Deutsche Bank, която отчете неочаквана печалба за третото тримесечие, обяви, че няма нужда от нов капитал. Lloyds TSB, която се съгласи да придобие базираната в Единбург HBOS, иска да набере 17 млрд. паунда.