Royal Bank of Scotland Group Plc (RBS), която очаква най-голямата загуба в историята на Великобритания, обеща да осигури 6 млрд. паунда (8.7 млрд. долара) за кредитиране, предприемайки още една стъпка към пълен правителствен контрол, информира Bloomberg.

В замяна на гаранции от страна на правителството на загубите от така наречените "токсични" дългове, банката ще трябва да подпише обвързващо споразумение с Министерството на финансите за това колко средства ще отпуска под формата заеми и при какви условия. Одитори ще проверяват дали банката следва директивата на правителството.

"Ние ще сме една от първите опитни мишки," заявява вчера пред журналисти главният изпълнителен директор на RBS Стивън Хестър. Базираната в Единбург банка води преговори с Министерството на финансите по отношение на условията на споразумението. Заеми ще бъдат отпускани само при "търговски условия и на хора с добра кредитна история," според Хестър.

Акциите на RBS вчера се обезцениха с 67% в Лондон, до най-ниското си ниво от почти две десетилетия, в следствие на спекулации, че правителството може да поеме пълен контрол над банката. Споразумението по отношение на кредитите е най-пряката намеса на правителството в управлението на британските банки от началото на кредитната криза досега.

Министър-председателят Гордън Браун вчера заяви, че е разгневен от факта, че банките ограничават кредитите и тласкат икономиката към най-лошата й рецесия от Втората световна война.

Акциите на RBS днес отчитаха 19% ръст в цената си до 13.8 пенса за брой в 8:20 часа в Лондон, което определяше пазарната капитализация на банката на 5.4 млрд. паунда.

Банките, които искат да участват в спасителния план на правителството на стойност 100 млрд. паунда, трябва да се съгласят "на конкретни и количествени ангажименти по отношение на кредитирането, които ще са задължителни и ще подлежат на външен одит," според Министерството на финансите.

От RBS са обещали да увеличат кредитирането на британски компании най-малко с 6 млрд. паунда, след като правителството се съгласи да замени привилегированите си акции в банката с обикновени, което спести на RBS изплащането на 600 млн. паунда годишен дивидент на хазната.

Британските банки намалиха кредитирането на физически лица и компании, докато в същото време нивото на лошите кредити нараства, а търсенето на кредит се понижава. Northern Rock планира да отпусне 5 млрд. паунда кредити през тази година в сравнение с 30 млрд. паунда през 2007-а, последната пълна година на банката, преди да бъде национализирана.

Обвързващите споразумения за отпускането на заеми имат за цел да убедят обществото, че нещо се прави, смятат анализатори.

От RBS обявиха, че може да увеличат кредитирането с повече от обещаните 6 млрд. паунда. С помощта на правителствения план за застраховане на "токсични" активи може да се окаже, че банката разполага с повече средства за кредитиране.

Правителството ще таксува банките с определена сума за застраховането на около 90% от потенциалните им загуби от активи, които биха могли да намалят капитала им. В добавка, до края на годината ще важи план на стойност 250 млрд. паунда за гарантиране на кредитите на банките, който е част от усилията за насърчаване да увеличат кредитирането в условията на рецесия.