Исландия ще реши на референдум дали да върне на Великобритания и Холандия парите, с които те обезщетиха свои граждани, пострадали при фалита на банката Айссейв. Това реши късно снощи парламентът след множество протести по въпроса и един върнат от президента законопроект.
Решението може да забави процедурата по приемане на Исландия в Европейския съюз, обяви испанското председателство.

Проблемът с "Айссейв" ни връща в края на 2008 година, когато финансовата система на Исландия се срина. Тогава спестовната банка фалира и пострадаха много британски и холандски вложители.

Те бяха обезщетени от своите правителства, но след това Лондон и Хага поискаха Рейкявик да им върне парите. За това настояват и международните финансови институции.

Исландското правителство държи да реши проблема и в самия край на миналата година парламентът, макар и с минимално мнозинство, прие законопроект за изплащане на близо 4 млрд. евро на Великобритания и Холандия. В същото време една четвърт от исландците подписаха петиция до президента с искане да наложи вето.

Според тях данъкоплатците не бива да плащат на чужденците за щети, които не са нанесени от тях.

Най-късно до 6 март ще има референдум по въпроса, реши парламентът без нито един глас против. Решението може да попари надеждите на Рейкявик да получи жизненоважни кредити от МВФ, а също от 4 европейски страни.

Източник: БНТ