Стойността на големия план на Европа за укрепване на банковата система на Стария континент е на път да се окаже доста по-малка от прогнозите на пазара, като очакванията са, че ще трябва да бъде компенсиран недостиг на капитал в размер на по-малко от 100 млрд. евро в следващите шест до девет месеца, според последните финансови оценки, пише FT.

Оценката на ЕС за стойността на рекапитализация е по-ниска от тази на Международния валутен фонд (МВФ), който прогнозира, че в счетоводните баланси на банките не достигат 200 млрд. евро заради отписвания по притежаван от тях държавен дълг. Прогнозата на ЕС също така е доста по-ниска от очакванията на анализатори, че банките ще трябва да наваксват капиталов недостиг в размер на до 275 млрд. евро.

Според източници, запознати с резултатите от спешни стрес тестове на европейските банки, от европейския банков регулаторен орган са препоръчали да бъдат набрани между 70 и 90 млрд. евро. Това ще позволи на банките да покрият изискването за 9% първична капиталова адекватност, след като изчислят стойността на притежавания от тях държавен дълг на периферни страни от Еврозоната по метода „mark-to-market".

В момента се води ожесточен политически дебат около почти всички основни предположения, използвани в анализа, но хора запознати с дискусиите, очакват при евентуални промени по-скоро да се намали, отколкото да се увеличи очаквания капиталов недостиг.

Европейските лидери трябва да ратифицират плана през уикенда, заедно с по-обширна програма от инициативи за подсилване на Еврозоната, в това число намеренията за използването на Европейския спасителен фонд като средство за гарантиране на издавания държавен дълг.

Според запознати основната причина за прогнозираната по-ниска стойност от банковия регулаторен орган е, че от институцията включват положителния ефект върху капиталовата позиция на банките от прилагането на пазарни стойности към по-добре представящият се държавен дълг на страни като Великобритания и Германия, което компенсира намаляването на стойността по дълга на периферните държави.

Десетгодишните държавни облигации на Великобритания в момента се търгуват на цена от 11% над номинала, в сравнение с цена от 60% под номинала за гръцките книжа и 18% под номинала за италианските.

Съгласно използваната методология се счита, че около 40-50 млрд. евро от капиталовия недостиг е при големите европейски банки, основно в Италия. Останалата сума е разпределена между по-малки банки в периферията на Еврозоната.

Трябва да се има предвид, че повече от основните предположения в модела на Европейския банков регулатор все още се обсъждат между страните членки и Брюксел.