Рекапитализацията на банките може да е под 100 млрд. евро

713
Рекапитализацията на банките може да е под 100 млрд. евро

Стойността на големия план на Европа за укрепване на банковата система на Стария континент е на път да се окаже доста по-малка от прогнозите на пазара, като очакванията са, че ще трябва да бъде компенсиран недостиг на капитал в размер на по-малко от 100 млрд. евро в следващите шест до девет месеца, според последните финансови оценки, пише FT.

Оценката на ЕС за стойността на рекапитализация е по-ниска от тази на Международния валутен фонд (МВФ), който прогнозира, че в счетоводните баланси на банките не достигат 200 млрд. евро заради отписвания по притежаван от тях държавен дълг. Прогнозата на ЕС също така е доста по-ниска от очакванията на анализатори, че банките ще трябва да наваксват капиталов недостиг в размер на до 275 млрд. евро.

Според източници, запознати с резултатите от спешни стрес тестове на европейските банки, от европейския банков регулаторен орган са препоръчали да бъдат набрани между 70 и 90 млрд. евро. Това ще позволи на банките да покрият изискването за 9% първична капиталова адекватност, след като изчислят стойността на притежавания от тях държавен дълг на периферни страни от Еврозоната по метода „mark-to-market".

В момента се води ожесточен политически дебат около почти всички основни предположения, използвани в анализа, но хора запознати с дискусиите, очакват при евентуални промени по-скоро да се намали, отколкото да се увеличи очаквания капиталов недостиг.

Европейските лидери трябва да ратифицират плана през уикенда, заедно с по-обширна програма от инициативи за подсилване на Еврозоната, в това число намеренията за използването на Европейския спасителен фонд като средство за гарантиране на издавания държавен дълг.

Според запознати основната причина за прогнозираната по-ниска стойност от банковия регулаторен орган е, че от институцията включват положителния ефект върху капиталовата позиция на банките от прилагането на пазарни стойности към по-добре представящият се държавен дълг на страни като Великобритания и Германия, което компенсира намаляването на стойността по дълга на периферните държави.

Десетгодишните държавни облигации на Великобритания в момента се търгуват на цена от 11% над номинала, в сравнение с цена от 60% под номинала за гръцките книжа и 18% под номинала за италианските.

Съгласно използваната методология се счита, че около 40-50 млрд. евро от капиталовия недостиг е при големите европейски банки, основно в Италия. Останалата сума е разпределена между по-малки банки в периферията на Еврозоната.

Трябва да се има предвид, че повече от основните предположения в модела на Европейския банков регулатор все още се обсъждат между страните членки и Брюксел.

Подобни статии

Facebook Коментари

Добави коментар

Екипът на Profit.bg Ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари.
В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Абонирайте се за електронния
информационен бюлетин на Profit.bg

На фокус

Иновативни технологии за интелигентно почистване на подове у дома

Новата прахосмукачка-робот Roomba i7+ не само обича, но е и...