Щатските финансови институции са се обърнали към кредитора от последна инстанция – ФЕД, за заемане на рекорден по размер средства през изминалата седмица, сочат данни на резерва.

Банките и финансовите институции са заемали средно 437.53 млрд. долара на ден за седмицата, приключила на 15 октомври.

За сравнение, седмица по-рано средният размер на краткосрочното финансиране е възлизал на 420.16 млрд. долара на ден, пише Bloomberg.

Някои икономисти изразяват притеснения, че зависимостта на търговските банки от финансирането на резерва може да се окаже трайна и непреодолима в дългосрочен аспект.

„Банките много лесно могат да се пристрастят към това изключително евтино заемане на средства от страна на ФЕД. Отделянето от него може да се окаже изключително трудно,“ коментира Хауърд Саймънс, стратег в Bianco Research в Чикаго.

Намесата на ФЕД в банковата система може да има негативен ефект в дългосрочен план и за възстановяването на междубанковото кредитиране. Няма причина банките да търсят свеж ресурс от останалите финансови институции, като имат достъп до евтин ресурс, смятат някои специалисти.

Доказателство за влошаване на финансовата дисциплина е бързото усвояване на отпуснатите кредитни линии. Така например щатската застрахователна компания AIG е усвоила вече две трети от отпуснатата й от правителството кредитна линия.

Анализаторите коментират, че към момента се наблюдава известна конкуренция между финансовите институции за отпусканите средства, като всяка от тях бърза и се стреми да усвои възможно най-много средства. Това се предопределя от подкопаното доверие във финансовата система.

От началото на кредитната криза в средата на миналата година до момента загубите на световните банки от отписване на активи възлизат на над 630 млрд. долара, като специалистите прогнозират, че е възможно те да достигнат ниво от психологическия 1 трлн. долара до края на годината.