Кредитните институции и банковата система продължават да адаптират финансовите си позиции през второто тримесечие на 2011 година. В резултат на тези действия се увеличават ликвидните активи и се засилва адекватността на капитала. С нарастването на краткосрочните пласменти в банки съотношението на ликвидните активи към сумата на пасивите на банковия сектор се подобрява до 25.07%, а общата капиталова адекватност се повишава от 17.66% на 17.73%.

Потвърждава се тенденцията за спад в темпа на растеж както на общите класифицирани експозиции, така и на експозициите с проблеми в обслужването повече от 90 дни. В края на юни делът на експозициите с просрочие над 90 дни в брутните кредити (без тези за кредитни институции) е 13.53% при 12.93% към 31 март. Това се казва в доклада на БНБ за състоянието на банковата ни система към този юни.

В него се казва, че банковата система е генерирала за първите шест месеца на 2011 г. доход от основна дейност, достатъчен да неутрализира основните рискове (най-вече свързани с качеството на кредитите). Направените разходи за обезценка са в размер на 625 млн. лева, а отчетената печалба към 30 юни е 315 млн. лева (35 млн. лева само за юни). Месец по-рано системата отчете печалба в размер 66 млн. лева. Априлският резултат бе в рамките на 57 млн. лева, при 70 милиона за март, 41 милиона през февруари и 46 млн. лв. за януари.

Възвращаемостта на активите по последни данни е 0.85%.

Общата сума на активите на банковата система е 74.98 млрд. лв. и е увеличена с 1% спрямо март. През тримесечието е отчетено намаление в паричните средства и в ценните книжа и нарастване в кредитите и авансите. През периода март – юни не се наблюдават съществени промени в пазарните позиции на кредитните институции. Повишава се делът както на малките и средните банки, така и на клоновете на чуждестранни банки, за сметка на този на петте най-големи институции, който към края на юни е 52.5%.

Индикатор за запазено доверие в банковата система е продължаващото нарастване на привлечените средства. Спрямо март размерът им е увеличен с 1.5% и в края на юни възлиза на 64.3 млрд. лева. Основен ресурсен източник остават депозитите от граждани и домакинства, чийто дял достига 45.6%. През тримесечието те се увеличават с 2.1%, а ресурсът от институции, различни от кредитни – с 2.6%.

Прирастът на вътрешните източници за финансиране засилва дела им в общата сума на привлечените средства в системата – 78.1%.

Тримесечният растеж на брутните кредити (без тези за кредитни институции) е 0.9%. Заемите за предприятия се увеличават с 1.5%, а експозициите на дребно – с 0.3%. Жилищните ипотечни кредити нарастват с 0.6%, а при потребителските отново е отчетено слабо намаление (0.1%).

Балансовият капитал на системата възлиза на 10.01 млрд. лева. През тримесечието тази балансова позиция намалява с 1.4%, повлияна от динамиката в резервите (включително неразпределени печалби) и от растежа на финансовия резултат. Някои банки предприемат действия за увеличаване на емитирания капитал за сметка на резервите и премийния резерв, се казва още в отчета.