РФ намалява инвестициите в щатски ДЦК втори пореден месец

801
РФ намалява инвестициите в щатски ДЦК втори пореден месец

Инвестициите на Русия в държавни ценни книжа на САЩ този януари достигат 124.2 млрд. щатски долара, намалявайки с 12.5% спрямо края на декември 2009 г., свидетелстват резултатите от изследване на щатското Министерство на финансите и ФЕД, информира Финмаркет.

Във втори пореден месец се отчита забележим отлив на вложения на РФ в щатски дълг - през декември показателят намаля от 151.4 млрд. щатски долара до 141.8 млрд. щатски долара.

Русия влезе през 2008 г. в групата на купувачи на US Treasuries, увеличавайки инвестициите си в държавни ценни книжа 3.5 пъти - от 32.6 млрд. щатски долара до 116.4 млрд. щатски долара.

Първият заместник-председсател на Централната банка на Руската федерация Алексей Улюкаев съобщи през юни 2009 г., че в период на криза Банката на Русия е увеличила сериозно дела на инвестициите в американски ДЦК за сметка на държаните резреви по банкови депозити, излизането от облигации на американски ипотечни агенции и др.

В края на септември 2009 г. Улюкаев съобщи, че делът на щатски ДЦК в структурата на международните резерви на РФ е устойчив, на ниво от над 30% и се колебае в рамките на 1-2% на месец.

Първо място сред инвеститорите в щатски дълг този януари зае Китай, намалил инвестициите си до 889 млрд. щатски долара, при 894.8 млрд. щ.д. към декември 2009 г.

На второ място е Япония със 765.4 млрд. щ.д. (765.7 млрд. щ.д. за декември). На трета позиция са страните износителки на петрол (Еквадор, Венецуела, Индонезия, Бахрейн, Иран, Ирак, Кувейт, Оман, Катар, Саудитска Арабия, ОАЕ, Алжир, Габон, Либия, Нигерия) - 218.4 млрд. щ.д., последвани от Великобритания (206 млрд. щ.д.) и пети - Бразилия (169.1 млрд. щ.д.).

Facebook Коментари

Добави коментар

Екипът на Profit.bg Ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари.
В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Абонирайте се за електронния
информационен бюлетин на Profit.bg