Британското Министерство на финансите съобщи днес, че Virgin Money, собственост на милиардера Ричард Брансън, ще купи банка Northern Rock, която стана първата жертва на кредитната криза през 2008 г. във Великобритания.

Сделката е на стойност 747 млн. паунда, но освен това компанията на Брансън ще внесе 1 млрд. паунда в държавната хазна в съответствие с британското законодателство. Virgin Money е обещала, че няма да уволнява служители и ще се поддържа пълната клонова мрежа за най-малко три години.

"За нас беше ясно, че това е най-добрата сделка за британски данъкоплатец, ние ще си върнем повече пари, отколкото при всяка друга сделка, която се обсъжда в момента", каза финансовият министър Джордж Осбърн, цитиран от Yahoo!Finance. Той допълни, че продажбата ще увеличи конкуренцията в британския банков сектор, който е доминиран от четири големи банки.

Northern Rock бе първата жертва на ипотечната криза във Великобритания. В края на 2007 г. телевизиите показваха как отчаяни вложители се редят на дълги опашки, за да изтеглят парите си (на снимката). През февруари 2008 г. банката бе национализирана от правителството и получи държавна гаранция за сигурността на спестовните влогове в нея.

Продажбата включва 75 клона и 2100 служители, 1 млн. клиенти и депозити на дребно от 16 млрд. паунда, както и 14 млрд. паунда отпуснати ипотечни заеми.

Virgin Money е основана през 1995 г. и има около 3 млн. клиенти. "Банкирането във Великобритания се нуждае от някои свежи идеи и инжектиране на нови конкуренти", каза Брансън."Радвам се, че ще получа шанс да работя с лоялните служители на Northern Rock, за да се създадем нова сила на пазара."