Рисковата премия за България се покачи рязко след като вчера стана ясно, че България ще бъде първата страна в ЕС, чийто бюджет ще бъде проверяван от Евростат, в рамките на новите правомощия за одит и разследване на европейската статистическа служба. По този повод еврокомисарят Оли Рен заяви, че намира за съмнителни българската фискална статистика и прогнози.

Новината изстреля нагоре оценката за риска на България с около половин процентен пункт. Вчера цената на петгодишните суапове за осигуряване срещу кредитен риск (CDS) на България - един от измерителите на риска, достигна 400 базисни точки (т.е. 4%), съобщи финансистът Красимир Катев.

Според него е обидно, че тази оценка надвишава с 10-15 базисни пункта премията на CDS на Унгария - страната, която предупреди, че дефицитът й може да надхвърли 7% и мнозина започнаха да сравняват с Гърция.

Суаповете за кредитен риск са вид застраховка срещу неплащане по дълг (в случая по държавния дълг на България) и се приемат за пазарна оценка на риска. Тъй като цената на външното финансиране включва и премия за риск, то покачването на тези котировки води до увеличаване на лихвите по заемите, които държавата и фирмите ни биха могли да привлекат.

По данни на Блумбърг вчера цената на българските CDS e била 370.83 точки - това е най-високо ниво от миналия юли.

Повечето коментатори определиха решението на Брюксел като реакция на противоречивите сигнали, идващи от българското правителство, което само постави под съмнение данните за предишните бюджети. МФ и НСИ, които ще бъдат обект на проверката, заявиха, че са я очаквали.

Източник: БНР