Втората най-голяма банка във Великобритания, Royal Bank of Scotland Group Plc (RBS), обмисля продажбата на акции, за да попълни капитала си, които намаля вследствие на отписвания на активи и участието на финансовата институция в придобиването на ABN Amro Holding NV миналата година, предава Bloomberg позовавайки се на източник близък до компанията.

Плановете на банката са предизвикани от изискванията за капиталова адекватност и падането на стойността на кредитните й активи, според източника, който отказва да бъде идентифициран, тъй като финансовата институция все още не е взела решение.

RBS планира да набере най-малко 5 млрд. паунда (10 млрд. долара) от предлагането на права за придобиването на акции организирано от Goldman Sachs Group Inc и Merrill Lynch & Co., съобщава Daily Telegraph днес.

RBS, заедно с Banco Santander SA и Fortis, плати 72 млрд. евро (114.5 млрд. долара), предимно в брой, за закупуването на ABN Amro и е обявила намаления на активи на стойност 2.6 млрд. паунда досега. Анализатори на UBS AG обявиха на 16 април, че банката може би ще трябва да набере 9.1 млрд. паунда, за да бъде на нивото на британските си конкуренти.

Банката е разпродава активи и е загубила повече от една трета от пазарната си стойност от началото на финансовата криза предизвикана от колапса на пазара на високорискови ипотеки в САЩ досега.

RBS в момента съкращава служители в подразделението си за корпоративни заеми, което пострада от спада на пазара за вискорискови корпоративни заеми и на срива в търсенето на ценни книжа обезпечени с ипотеки.

Снимка: ЕРА/БГНЕС