Royal Bank of Scotland Plc (RBS), която е най-голямата британска банка, контролирана от правителството, продава свой дял в Bank of China Ltd., информира Bloomberg, позовавайки се на източници, близки до банката.

Подробностите по продажбата могат да бъдат обявени още днес, според същите източници. RBS притежава 10.8 млрд. акции в третата най-голяма банка на Китай, като делът й се оценява на 20 млрд. хонконгски долара (2.6 млрд. долара) по днешната цена на затваряне в Хонконг.

Стивън Хестър, който стана главен изпълнителен директор на RBS през ноември, след като банката беше спасена с 20 млрд. долара (29 млрд. долара) помощ от правителството, се опитва да възстанови счетоводния баланс на институцията, който пострада от намаления на стойността на активи в размер на над 7 млрд. долара през 2008 г. Той се присъединява към UBS AG и Bank of America Corp., които също намалиха дяловете си в китайски банки, след като тригодишната им забрана да продават изтече.

RBS, Bank of America и Goldman Sachs Group Inc. са сред чуждестранните финансови компании, които са закупили дялове в китайски банки преди те да станат публични през 2005 и 2006 г.

Инвеститорите прокламираха "стратегическия" характер на тези покупки, но намаленията на стойността на активи и загубите в размер на 738 млрд. долара, които банките и брокерските къщи по света отчетоха от 2007 г. насам, доведоха до продажбите на дялове.

Хонконгският милиардер Li Ka-shing набра 511 млн. долара от продажбата на акции в Bank of China на 7 януари.

RBS се опитва през последните осем месеца да продаде дял в застрахователните си подразделения Churchill и Direct Line, които се оценяват на 5 млрд. паунда.

Банката също така вероятно се опитва да продаде базираната в Роуд Айланд, САЩ, Citizens Financial Group Inc., която може да струва 5.8 млрд. паунда, според анализатори на Citigroup Inc.

От Bank of China и RBS засега не са коментирали появилите се информации.

Снимка: Profit.bg