Румънската Banca Transilvania увеличава капитала си с рекордните 121 млн. евро

857
Румънската Banca Transilvania увеличава капитала си с рекордните 121 млн. евро

Бордът на директорите на Banca Transilvania, най-голямата частна банка с румънски капитал, ще предложи на акционерите си увеличение на капитала с 448.6 млн. румънски леи (121 млн. евро), съобщава Ziarul Financiar. Увеличението ще стане за сметка на печалбата на банката за 2007 г., като по този начин се цели средствата да останат у финансовата институция.

В резултат на това акционерният капитал на Banca Transilvania ще нарасне до 1.6 млрд. леи (286 млн. евро) и ще надхвърли този на BCR и BRD-SocGen - най-големите банки в сектора.

Въпреки рекордната печалба, реализирана през 2007 г., банката няма да изплаща паричен дивидент тази годинa, а ще продължи политиката си на разпределяне на бонус акции. Институцията разчита на този си подход от листването й на фондовата борса преди 10 години.

Когато Banca Transilvania става публична през 2007 г., акционерният й капитал се равнява на 3 млн. евро, а пазарната й капитализация възлиза на 17 млн. евро.

Увеличението на капитала ще стане посредством нетната печалба на банката за 2007 г. в размер на 319.5 млн. леи (86.3 млн. евро), премиите от предходни увеличения на капитала, които възлизат на 98.6 млн. леи (26.6 млн. евро), както и чрез парични вноски от страна на акционерите на стойност 30.55 млн. леи (8.25 млн. евро).

Европейската банка за възстановяване и развитие (ЕБВР) е най-големият акционер в Banca Transilvania с 15-процентен дял. Различни специализирани инвестиционни фондове притежават около 14.7% от капитала на банката.

Ако акционерите одобрят предложеното увеличение на капитала, всеки от тях ще получи по 68.4 акции за всеки 100 притежавани. Цифрата представлява най-големият брой бонус акции, разпределени през последните шест години.

Срещу всеки 100 притежавани акции акционерите ще имат право да запишат по пет нови книжа на цена 0.35 леи. Акционерите се очаква да подпомогнат увеличението на капитала с 29 млн. евро.

Средствата ще бъдат използвани за развитието на клоновата мрежа на банката и кредитното й портфолио.

Активите на Banca Transilvania нараснаха със 71.5% до 13.87 млрд. леи (3.84 млрд. евро) през 2007 г. В резултат на това пазарният дял на банката се увеличи до 5.53%.

Печалбата на банката скочи 2.8 пъти до 340 млн. леи (102 млн. евро) през миналата година, което се дължи основно на продажбата на застрахователното й подразделение BT Asigurari на френската Groupama за 90 млн. евро.

Facebook Коментари

Добави коментар

Екипът на Profit.bg Ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари.
В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Абонирайте се за електронния
информационен бюлетин на Profit.bg