Румънското подразделение на унгарската банка OTP Bank е преустановило отпускането на необезпечени потребителски кредити в 14 клона поради повишения брой необслужвани такива.

От ръководството на банката заявиха, че в посочените клонове са въвели ипотечни кредити като нова услуга, а с подобряването на конюнктурата ще възстановят и отпускането на потребителски.

Необезпечените потребителски кредити традиционно се възприемат като най-рисковите пера в активите на банките, като те са изключително популярни в северната ни съседка, въпреки относително по-високото ниво на лихвите по тях.

Този род кредити бяха и в основата на отчетената от банката загуба в размер на 11 млн. евро на пазара в Румъния, колкото бе тя и година по-рано.

Действието е резултат на влошения кредитен портфейл на банката, като размерът на лошите кредити се е повишил до 10% от общия такъв, според данни на ОТР.

Румънското подразделение на банката, което при стъпването си на румънския пазар обяви плановете си за изключително силна експанзия, бе принудено да ограничи териториалната си експанзия, след като разкри 104 клона на територията в страната.

Това до голяма степен се предопредели от лошите резултати, изнасяни от банката през последните две години, както и засилената конкуренция от страна на местни и чуждестранни финансови институции.