Темпът на растеж на печалбите на румънските банки продължи да се ускорява през април независимо от международната финансова криза, проблемите с ликвидността и високите разходи на клоновите мрежи, информира Ziarul Financiar.

Общият положителен резултат на банките в северната ни съседка възлиза на 370 млн. евро за първите четири месеца на годината. В румънски леи печалбата отбелязва нарастване с 65%, в сравнение със същия период на 2007 г. Печалбата на банките за първите три месеца на годината отбеляза 48-процентно увеличение на годишна база.

Тенденцията на бързо нарастване на нетната печалбата на банките през първото тримесечие се потвърждава и през април, когато тя нараста с 38% спрямо същия месец на 2007 г.

Данните потвърждават още веднъж факта, че румънските банки се справят добре в условията на нарастващи лихвени проценти и са успели значително да увеличат печалбата си от разликата в лихвените проценти, без да застрашават пазарните си дялове.
Най-добре позиционираните играчи на пазара са тези, които са разполагали с достатъчно налични средства преди осезаемия спад на ликвидността на пазара и са започнали да се конкурират за средствата привлечени от клиенти.

Независимо от бързия растеж на кредитирането, несъответствията в печалбите на 42-те банки са големи, след като средната печалба в банковата система възлиза само на 9.2 млн. евро в края на април.

Банковата статистика не показва отстъпление от изключително амбициозните планове на банките да увеличат пазарния си дял. Румънските банки са отворили 1.090 нови клона в периода април 2007 – април 2008 като по този начин общият брой на клоновете достига 5.814. Броят на новоназначените служители за същия период достига 7.800. Общия брой на служителите в банковата система възлиза на 67.970 в края на април.