Банковият сектор в Румъния се очаква да постигне най-висок темп на растеж сред страните от Югоизточна Европа, сочи доклад на най-голямата немска банка - Deutsche Bank.

Според прогнозите на финансовата институция след три години банковият отрасъл в северната ни съседка ще догони този в Унгария, въпреки че към момента достига близо половината от размера му.

От немската банка прогнозират ръстът на отрасъла в Румъния да достигне средно 27% на годишна база през следващите три години, което е едно значително повишение.

До голяма степен в основата на очаквания силен ръст при банките в страната се очаква да бъдат растящите доходи на населението, както и повишение на доверието в банките.

Състоянието на банковия пазар значително се е променило през последните две години. Освен наблюдаваната консолидация в сектора, се наблюдаваше и значително повишение на кредитните портфейли на банките, както и на финансовите им резултати.

За последните две години банковите активи са се повишавали средно с по 30% годишно. Очаква се през следващите три години те да достигнат 175.4 млрд. евро.

За сравнение, към първи януари на настоящата година активите на банките са били в размер на едва 71 млрд. евро.