Вноските по банкови кредити възлизат на 16% от приходите румънците, което ги прави по-задлъжнели в сравнение с потребителите на зрелите пазари в Западна Европа и дори с тези в САЩ, пише Ziarul Financiar.

За сравнение, разходите за обслужването на дългове възлизат само на 10.4% от приходите на потребителите в Еврозоната и на 14% в САЩ. Румънците обаче се справят по-добре по отношение на задлъжняването от поляците, британците и холандците, които предоставят една пета от приходите си на банките.

Делът на плащанията по кредити като част от приходите на румънците е нараснал значително през последните няколко години, като с оглед на стабилния ръст кредитите отпуснатите на населението.

С оглед на стабилния ръст на кредитите, отпускани на населението, делът на плащанията по кредити като част от приходите на румънците е нараснал значително през последните няколко години.

Потребителското кредитиране е отбелязвало двоен ръст на годишна база в периода 2001-2007 г., според Сергиу Опреску, CEO на Alpha Bank. Физическите лица са натрупали 22.2 млрд. евро дългове към банките към края на април, показват данни на Централната банка.

Отчетените 16% могат да изглеждат тревожно, но румънският пазар има и своите особености, които улесняват хората в изплащането на дълговете им към банките.

Повечето хора в Румъния са собственици на домовете, в които живеят, като цифрата е над 90%. По тази причина те нямат разходи за наем за разлика от потребителите на Западните пазари, където процентът на хората, живеещи в собствени домове, е много по-малък.

В Румъния има и значителна сива икономика, което означава недекларирани доходи. Ако тези доходи бъдат включени в изчисленията, вноските по банкови кредити вероятно ще възлизат на по-малко от 13% от приходите, според Разван Мунтеану от Raiffesen Bank. Данните представляват средна стойност за цялото население, докато данни от Кредитното бюро на страната показват, че само четири милиона румънци са взели заеми от банки и компании за потребителски кредитиране. Общият брой на кредитите е 6.6 милиона, което означава, че двама на всеки трима клиенти са изтеглили по повече от един заем.

Банкерите обаче са оптимисти по отношение на потенциала за развитие на кредитирането на дребно като се има предвид, че местният пазар все още изостава зад тези в региона.

Неправителствените кредити в страната възлизат почти на 40% от БВП, което приближава Румъния до Полша по този показател. Заемите отпуснати на населението възлизат на 18% от БВП в края на миналата година, в сравнение с 22% в Полша и 54% в Еврозоната.