Русия е прибрала 3.3 млрд. долара от продажба на дял във втората най-голяма банка в страната, в най-голямата продажба на държавен дял от първичното публично предлагане на банката преди близо четири години.

Правителството ръководено от Владимир Путин е продало дял от 10% в банката на група инвеститори за сумата от 95.7 млрд. рубли, се казва в официална информация, цитирана от Bloomberg.

Цената от 9.1468 копейки, при които са били пласирани акциите е с 33% по-ниска от тази на първичното публично предлагане при 13.6 копейки, на която бяха предложени акциите през май 2007 година.

Тогава банката набра капитал в размер на 8 млрд. долара в най-голямото в света първично публично предлагане за годината.

Продажбата е първата основна транзакция, част от правителствената програма за набиране на 34 млрд. долара от продажба на неосновни дялове на правителството.

Няколко фонда от Северна Европа и Азия са били купувач на акциите на банката, според финансовия министър на страната, като не бяха назовани техните имена.

Акциите на банката регистрираха повишение от 3.3% до ниво от 9.76 копейки по време на търговията им в Москва.

Делът на правителството от банката е в размер на 85%, след придобиването на акции за 180 млрд. рубли по цена от 4.82 копейки от септември 2009 насам.

През март 2009 година акциите на банката регистрираха най-ниско ниво от 1.94 копейки по време на търговията им в Москва.