Руската банка Rosevrobank, средно голяма търговска банка в страната, прикани своите клиенти да изплатят ипотечните си заеми веднага поради риск от понижение в цените на недвижимите имоти с 30%, съобщиха от банката цитирана от финансовото издание – Reuters.

Говорител на банката обясни действието, като предупреждение за клиентите, че в настоящата тежка финансова ситуация е необходимо съдействие и разбиране от страна на нейните клиенти, за създаване на известне подкрепа.

Финансовата криза не проявява тенденция на подобряване, като засяга всички малки и големи руски компании, които са принудени да предприемат действия по спешно набиране на свеж капитал, за да могат да функционират.

От банката увериха, че са в добро финансово състояние и наскоро са платили първия транш от заем на стойност 150 млн. долара.

Според тях обаче, клиентите биха били по-добре, ако изплатят своите ипотечни кредити в момента, тъй като са възможни по-нататъшни сътресения на финансовите пазари, които да доведат до рязко влошаване на финансовата обстановка, предвид състоянието на руската икономика.

Изпълнителният директор на банката – Илия Бродски заяви, че понижението в цените на недвижимите имоти, ядат от стойността на ипотечните кредити.

Ако тази ситуация продължи, банката може да е принудена да накара своите кредитополучатели да предприемат действия за компенсиране на това понижение. Бродски цитира прогнози на някои от водещите агенции за недвижими имоти за възможно поевтиняване на цените на имотите с 30%.

Говорителя на банката заяви още, че финансовата институция има право да променя едностранно условията по отпуснатите кредити в случай на силно понижение на цените на имотите, но от там ще позволят преждевременно погасяване на този тип заеми.

Някои специалисти се обявиха в подкрепа на исканията на банката, като заявиха, че в кризисни моменти подобни действия са разбираеми.

Няколко руски банки вече замразиха операциите си по отпускане на ипотечни кредити, в резултат на предупрежденията на много специалисти за балонизиране на имотито в столицата на страната – Москва, както и опасността от „спукване“ на балона.

Някои анализатори дори сравняват пазара на имоти в столицата с този в САЩ, кризата на който е инициирал тежкото финансово състояние за целия свят.