Най-голямата банка в Русия, Sberbank, планира експанзия в Източна Европа, бившите съветски републики и Африка в желанието си да стане глобален играч, предава Ройтерс.

Банката планира да навлезе на пазарите в 20 държави през следващите пет години, е заявил CEO-то на Sberbank, Герман Греф, на руски форум в Сингапур.

Вицепрезидентът на банката Денис Бугров е обявил, че финансовата институция ще се фокусира върху бившите съветски републики, Източна Европа и Африка.

"Това ще бъдат предимно бързо развиващи се страни. Никоя банка не може да има големи успехи, ако не се разраства глобално", е добавил той.

С помощта на консултантската компания McKinsey банката ще развие нова стратегия до 2014, според Греф, който изпълняваше длъжността министър на икономиката на Русия до миналата година, когато бе назначен да води държавната Sberbank.

Както повечето руски банки, Sberbank не е застрашена от загуби, вследствие на притежанието на облигации, обезпечени с дългови книжа и има много по-малко проблеми в тази насока, в сравнение с глобалните си конкуренти.

Благодарение на клоновата си мрежа, която се простира през 11-те часови зони на Русия, Sberbank, също така има солидна депозитна база, а нейният ливъридж е по-малък, в сравнение с конкурентите й на местния пазар.

Нетната печалба на банката е нараснала с над 50%, до 4.9 млрд. долара през миналата година, според Греф. Банката все още не е публикувала финансовия си отчет, съобразен с международните счетоводни стандарти.

От прес службата на Sberbank обаче ревизират прогнозата на Греф до 100 млрд. рубли (4.25 млрд долара) печалба за 2007. Цифрата би представлявала увеличение с 33%, в сравнение с положителния резултат от 3.2 млрд. долара, отчетен през 2006.