Руските инвеститори искат да спечелят от поевтиняващите европейски банки. След Дмитрий Риболовлев, който купи акции от кипърската "Бенк ъф Сайпръс", и групата "Ист", влязла в капитала на "Пиреус Банк", вторият по големина пакет в италианската "Уникредит" се оказа в ръцете на руснаци, коментира "Ведомости", цитиран от БГНЕС.

"Памплона Кепитъл Мениджмънт", основана от бившия топ-мениджър на "Алфа-банк" Алекс Кнастер, стана вторият по големина акционер на най-голямата италианска банка "Уникредит".

По-рано делът на "Памплона" в нейния капитал беше 1.99% и не се нуждаеше от разкриване. Сега "Памплона" притежава 5.01% от капитала на "Уникредит". Цената на този пакет е около 725 милиона евро. С този дял "Памплона" отстъпва само на суверенния фонд на Абу Даби "Аабар", който притежава 6.5% от италианската банка. Либийската централна банка със своите 4.99% в момента е третият по големина акционер на "Уникредит", още по-малки дялове имат два италиански фонда.

Това е първата сделка на Global Financial Institutions Fund, който е част от "Памплона". Фондът беше създаден през ноември 2011 и управлява средства в размер на 1 милиард евро. Инвеститорите във фонда не се разкриват. "Памплона Кепитъл Мениджмънт" уравлява над 6 милиарда долара активи. Тя е основана от Кнастер през 2005, сред акционерите в неговия фонд са съсобствениците на руската "Алфа-банк".

Придобиването на акциите на "Уникредит" е "приятелска" покупка, коментира "Файненшъл Таймс", позовавайки се на анонимен източник. "Памплона" не иска да получи място в борда на директорите и няма да действа като акционер-активист, искащ промени в италианската банка. Сделката е одобрена от италианския регулатор.

"Мениджърският екип на "Уникредит" е отличен, тяхната експанзия в Европа е добра, и те могат да се възползват от възможността за растеж на европейските развиващи се пазари", заяви източник, близък до сделката. Благодарение на поглъщанията "Уникредит" има силни позиции в Германия, Австрия и Източна Европа /в България тя притежава "Булбанк" - бел. БГНЕС/. "Уникредит" разполага с 9466 клона, от които само 4391 са в Италия. Но заради отписвания "Уникредит" приключи 2011 със загуби от 9.2 милиарда евро. В началото на годината банката привлече 7.5 милиарда евро, продавайки акции на съществуващите акционери. От началото на февруари "Уникредит" загуби 47.78% от капитализацията си.

"Памплона" беше подпомогната от "Дойче Банк". По данни на италианския регулатор Consob, към 26 юни "Дойче Банк" е имал опция за 6.07% от акциите на "Уникредит", включително и 5.01% пакет на "Памплона". "Според условията на сделката "Дойче Банк" при никакви условия няма да придобива и държи акции на "Уникредит", заявиха от германската финансова институция.