Чистата печалба, реализирана от румънските банки, се е повишила през изминалата година с близо 32% на годишна база, за да достигне 825 млн. евро, показват данни, публикувани във финансовото издание ZF.ro.

Ръстът е значителен, на фона на реализирания година по-рано при печалбата на 40-те финансови институции в страната от едва 10.2%. Средната печалба на банката е възлизала на 20.6 млн. евро, сочат още публикуваните данни.

До голяма степен значителното повишение на резултатите им се предопределя от навлизането на румънските финансови институции във фаза на зрялост след завършване на преструктурирането им.

Нетните активи на банките в северната ни съседка са отбелязали значително повишение през изминалата година, като те са възлезли на над 71 млрд. евро към края на 2007 г.

За цялата изминала година банковите активи са се повишили с 45%, на фона на повишението им от 39% година по-рано.

За сравнение, към края на деветмесечието на миналата година банковите активи в страната са възлизали на едва 63 млрд. евро.

Значителна концентрация на банковия бизнес се наблюдава в Румъния, като близо 60% от банковите активи са съсредоточени в ръцете на петте най-големи банки в страната.

За повечето от водещите банки изминалата 2007 година може да се определи като най-добра в историята на съществуването им и като година на приключване на преструктурирането им.

Активите на банките в Румъния, изразени в евро, биха били дори по-големи, ако не бе отчетено повишение на еврото спрямо леята в края на миналата година, сочи още изследването.