Лихвите ще падат, защото банките няма да издържат, прогнозира Стоян Александров.

Вдигането на акцизите за цигарите и алкохола е добра мярка за увеличаване постъпленията в републиканския бюджет, допълни още той, цитиран от БТА.

Тази позиция изразиха във Варна ексфинансовият министър Стоян Александров и проф.Гарабед Минасян, експерт в Икономическия институт на БАН.

Според тях България и без това е поела ангажимент да повишава акцизите, така че няма нищо лошо, ако тази стъпка бъде предприета малко по-рано. Експертите обаче подчертаха, че вдигането трябва да бъде съчетано със строг контрол, за да не се увеличи сивата икономика в страната. Стоян Александров коментира, че министър Симеон Дянков е принуден да предприема такива мерки, защото икономиката е слабоработеща и колкото и да се режат разходите, ефектът от такава стъпка е еднократен.

За повишаването на данък сгради и такса смет проф. Минасян каза, че проблемът опира до отношения между местната и централната власт. Според него местните власти е редно да имат по-големи правомощия и отговорности. Едновременно с това обаче трябва да се подхожда с правилна мярка за повишаването на тези данъци, посочи Минасян. Експертът одобри и предложението за увеличаването на пенсионната възраст в страната. В допълнение Стоян Александров коментира, че не е добре в момента да се намаляват осигурителните вноски.

Банковата система в България в момента е стабилна, но изпитва затруднения, е позицията на Минасян. Той подчерта, че финансовите институции страдат от дефицит на свежи пари. Търсенето на такива доведе до увеличаване на лихвите по депозитите, но това е мярка в краткосрочен план, посочи експертът. Той подчерта, че в страната натискът върху валутния пазар е нисък и българинът не изпитва нужда да обръща левовете си в евро или долари. В дългосрочен план настоящата депозитна политика няма да свърши работа, коментира експертът.

По думите му дали ще се стигне до срив на банковата система зависи от макроикономическото управление на страната. Ако беше управлението на Станишев щях да бъда песимист, но при настоящото е малко вероятно да се стигне до обявяване на банки в несъстоятелност, коментира Минасян. Предишното правителство можеше да предприеме мерки срещу настъпващата криза, защото имаше индикации за нея, коментира Стоян Александров.

По думите му кабинетът Станишев всъщност се е ръководел от стабилността на финансовия сектор - наличие на бюджетен излишък, стабилна банкова система и не е обърнал сериозно внимание на кризата. Според Александров, ако в един етап предишното правителство бе вдигнало гаранциите по депозитите, нямаше да се стигне до вдигане на лихвите по старите кредити и по самите депозити.

Дали лошите кредити в страната са само 10% е много трудно да се каже, коментира още Александров. Той посочи, че много от заемите са разсрочени и се плащат само лихвите по тях. Александров обаче бе категоричен, че няма банкова система в света, която да издържи при 20-25% лоши кредити.

Вдигането на лихвите по заемите е за сметка на гражданите и за голяма част от тях това е нещо кошмарно, коментира експертът. Според него някои банки вече са удвоили лихвените си проценти. По думите му финансовият сектор в страната е раздал 6 млрд. лева повече отколкото са спестяванията на фирмите и гражданите. Някои от банките се държаха агресивно в привличането на кредитополучатели, раздаваха без почти никакви гаранции, коментира Александров. По думите му сега същите са най-активни при предлагането на високолихвени депозити.

Лихвите ще падат, защото банките няма да издържат - те искат да приберат ресурс, но скъпият кредитен ресурс трудно са пласира, прогнозира експертът. Той посочи още, че лихвен процент от 9-10% за депозитите не е добър в условията на криза.

През последните години в страната уж са привлечени над 20 млрд. евро чужди инвестиции, но къде е ефективността от тях - няма инфраструктура, нито създадени предприятия от тези пари, подчерта бившият финансов министър. Той бе категоричен, че излизането на страната от кризата ще е следствие на това, което става навън. Ако в чужбина започнат да излизат от кризата, нашите фирми, дори и при запазване нивата на заплатите ще могат да изнасят и това ще раздвижи пазара, прогнозира експертът. Според него при нормализиране на ситуацията навън, банките отново ще се отворят към кредитиране. По-важното обаче е да няма втори трус на кризата и за радост няма такива индикации, категоричен бе Александров.

Вече има сигнали в някои държави, че излизат от кризата, но у нас за съжаление такива няма, допълни проф. Минасян. Според него България трябва задължително да си върне доверието на ЕС, което ще доведе и до завръщането и привличането на нови чуждестранни инвеститори. Ако Евросъюзът не възстанови доверието си в страната ни, ситуацията може да се влоши още, прогнозира Минасян.

Ученият изрази одобрение, че новият кабинет не пристъпи веднага към актуализация на държавния бюджет. Според него преди такава стъпка трябва да се запушат пробойните в бюджета, откъдето изтичат пари. В момента виждаме, че се полагат усилия в тази посока и те трябва да дадат резултат, посочи Минасян. По думите му преди актуализиране на бюджета, би трябвало да се осигури и добра събираемост на средствата по различните пера.