До 25 на сто, или всеки четвърти кредит у нас, има проблеми. Това каза банкерът Стоян Александров на дискусия, организирана от икономическия институт на БАН.

Той обясни, че това не значи, че всички тези заеми попадат в графата "лоши" и че са чиста загуба за банките. Някои от тях са преструктурирани и е удължен срокът за изплащането им.

Освен това при реализирането на обезпеченията по непогасяваните кредити банките могат да си върнат 100% от сумата, каза Александров.

Според него българските банки са натрупали добри резерви - "като мечките преди зимен сън". Официалната статистика на БНБ показва, че малко над 15% са заемите, при които има просрочие повече от 90 дни и съответно се водят "лоши".

"Повечето трезори имат добра ликвидност. Въпреки това не бива с лека ръка да се отрича идеята при необходимост банките да имат достъп до фискалния резерв като вид рефинансиране. Така ще има спокойствие на пазара, ако се получат временни ликвидни проблеми и банките няма да трупат скъп ресурс за черни дни", каза Александров.

"Това е само потенциална възможност. При банките има едно напрежение и неизвестност за това кога ще свърши кризата", посочи банкерът.

Друг е въпросът срещу какво ще се дава достъп до фискалния резерв, коментира Александров. Според него много от търговските банки имат в портфейла си държавни ценни книжа и могат да ги заложат.

"Ако трябва, ще заложат и акции за определен период от време", каза финансистът като подчерта, че за разлика от частните влогове парите на държавата в банките не са гарантирани.

Източник: в. Труд