В края на февруари лошите жилищни кредити на домакинствата достигнаха 16.36%, спрямо 11.66% за година по-рано.

Дали тенденцията на ръст ще продължи и през идните месеци или ще отчетем спад след 23 поредни месечни повишения, и дали можем да очакваме раздвижване на кредитния пазар попитахме Тихомир Тошев, изпълнителен директор на Кредит Център.

„Лошите кредити действително се увеличават, но прогнозата на Кредит Център е, че тази тенденция ще се обърне към края на годината, сподели Тошев пред Profit.bg.

Същевременно очакваме раздвижване на кредитния пазар. Банките предлагат вече до 90% финансиране при покупка на жилище, докато в най-тежкия момент от кризата през 2009 г. трезорите отпускаха до 70% от стойността на имота.

„Някои трезори удължиха срока на промоционалните си лихви. Не може да очакваме чувствително понижение на лихвите по заеми, икономиката ни бавно се възстановява", каза още Тошев.

„Друга тенденция, която ще бележи пазара през 2011 г., е възможността на хора с по-ниски доходи да получават ипотечен кредит. Около 1500 лв. месечен доход в домакинството е достатъчен, за да отпуснат банките жилищен заем, обобщава още той.

„Преди кризата трезорите рядко одобряваха такива кандидати. Т.е. в едно семейство двамата родители е достатъчно да вземат заплата средно от по 750 лв. Такъв доход е достатъчен за покупка на жилище на стойност около 40 000 - 50 000 евро.

По време на пика на цените на недвижимите имоти - през 2007 - 2008 г., пазарът беше изхвърлил тези хора и те нямаха възможност да купят никакво жилище, защото доходите им бяха сравнително ниски, а цените на имотите много високи.

Според Тихомир Тошев „точно тези хора в момента са най-активни при търсенето на информация за ипотечни кредити и покупка на ново жилище".

Що е това "град в града"?