Вторият панел на форум „Шумът на парите 2015“ бе посветен на банките и на очакванията на банковия сектор за 2015 година.

На въпрос дали нивата на лихвените проценти у нас ще доближат европейските, Славейко Славейков, член на УС, прокурист и гл. финансов директор на Societe Generale Експресбанк, отговори, че нивата на лихвите ще се понижават със сигурност, но няма да стигнат западните, защото при нас има допълнителни разходи, които натежават.

„Към края на 2014 - началото на 2015 г. виждаме, че банковата система е освободена от трансформациите и реформите, които трябваше да се правят.

През последните години самите банки търсеха депозитите, за да може да финансират по-голяма част от кредитите.

Това направи цената на ресурса да се запази сравнително висока. Но тази тенденция свърши към края на 2013 и 2014 година и от тогава наблюдаваме постепенно намаляване на депозитите. Реално катализатор беше изплащането на депозитите от гаранционния фонд, където се вляха около 4 млрд. лева в банковата система", допълни Славейков.

„За последните 6 месеца цената на ресурса на банките намаля с може би повече от 1 процент. Това повлия на кредитите, като то в момента се извършва на цени от от 2007-2008 година.

През 2015 година ще продължат да намаляват лихвите по депозитите. Това намаление и ниските нива на депозитите би трябвало да повлияе върху увеличение на потребителското потребление. От друга страна, трябва да се търсят алтернативните спестовни схеми като пенсионни фондове и други такива структурирани продукти, които също недиректно би трябвало да се влеят в икономиката.

На въпрос какви са очакванията на банката за икономиката, Славейков подчерта, че банките, сами по себе си, няма как да създадат икономиката, а може само да я подпомогнат. „Банките, сами по себе си, не могат да реализират икономическия ръст. В тази връзка, ниският ресурс на депозитите е абсолютно здравословен в момента.

Но най-големият проблем е икономическата несигурност, тя плаши големите инвестиции, както на бизнеса, така и на гражданите.“

На въпрос кои сектори очаква, че ще са най-силни и ще задвижат икономиката през тази година, Славейков припомни, че експортният сектор е движил икономиката няколко години, а също и IT секторът и аутсорсингът, но тази година не се очаква някой сектор да дръпне рязко напред, като прогнозира малък ръст за всички сектори.

Предизвикателство за банките в средно срочен план е дигитализацията, посочи още Славейков. Банките са доста по-тромави от IT фирмите, не могат толкова бързо да се дивижат, но това е наистина предизвикателство за тях в средносрочен план.

„Клиентите се нуждаят от евтини, бързи и качествени услуги и все повече в тази насока.

В следващите години усилията на всички банки, не само у нас, но и по света, са насочени към високо технологични инвестиции, като целта е хората да мат достъп до парите си навсякъде, по света, да оперират бързо и качествено, но и и евтино. Банките се стараят да оптимизират разходите си.“

Програмата, както и повече подробности за Шумът на парите, могат да се намерят на profit.bg/forum.

Форумът Шумът на парите се осъществява със съдействието на ВИП спонсорите Уникредит Булбанк, Vivacom и Галакси Инвестмънт Груп, както и спонсорите Трейс Груп Холд, София Интернешънъл Секюритиз, ЛУКС ИМОТИ, консултантска къща Амрита, Peugeot и Борика Банксервиз.

Медийни партньори на събитието са fakti.bg, offnews.bg, novini.bg, kaldata.com, imot.bg, economic.bg, сп. Forbes, сп. Икономика, агенция Фокус, pariteni.bg и SeeNews.

Организационен партньор на събитието за поредна година е агенцията за връзки с обществеността AMI Communications България.