Проверих на банкомат колко пари имам в картата и после установих, че са ми удържали такса, оплака се читател. От банката му обяснили, че от няколко месеца събират такава.

Репортерска проверка в тарифите на банките в интернет показа, че все повече от тях удържат пари за проверка на наличността или за последните 5 трансакции. Таксите достигат до 0.50-0.60 лв. в зависимост от пластиката.

В масовия случай справката струва около 0.20 лв. Толкова е в повечето банки при ползването на най-разпространените карти с логото на "Маестро" и "Виза електрон". По изключение е по-висока или зависи от това дали проверката се прави от собствен или чужд банкомат.

В някои банки тези такси не са съществували допреди 2009-2010 г. Вероятно са решили да ги въведат с цел увеличаване на приходите в кризата, когато постъпленията от лихви от нови кредити спаднаха, а разходите за обезценка и провизии покрай повишените лоши заеми се покачиха, коментират експерти.

В този период със същата цел бяха повишени и много от таксите за теглене от банкомат, които традиционно си остават най-големият разход за клиентите.

При повечето банки те са различни в зависимост от това дали ползваш тяхно АТМ устройство или чуждо. В първия случай някои трезори са ги премахнали напълно, а при другите са 0.20-0.40 лв. При теглене от чужд банкомат обаче таксите са доста по-високи и достигат до 0.90-1 лв.

При някои трезори се събира и такса за плащане на ПОС терминал и през интернет. Обикновено такава има при пластиките с логото на "Маестро" и е около 0.20 лв.

Източник: в. 24 часа