Европейската банка с най-големи загуби от кредитната криза - швейцарската UBS AG, планира да съкрати около 1 900 финансови специалисти от звената си за инвестиционно банкиране и търгуване с акции или облигации, сочи информация на неназовани източници, цитирани от Bloomberg.

Съкращението би представлявало около 10% от работната сила на инвестиционната банка и става малко, след като изпадналата в банкрут щатска Lehman Brothers Holdings Inc. съкрати 750 финансови специалисти в европейското си звено.

Пазарът на финансови специалисти в Европа не е бил толкова лош през последните три десетилетия, като съкращенията се очаква да продължат и през следващите месеци.

UBS предприе действия по отделянето на инвестиционния си бизнес в самостоятелна компания с идеята той да не наврежда на останалия й бизнес.

Към момента базираната в Цюрих финансова институция вече е обявила, че съкращава 7 000 работни места от персонала си.

Сумата добавя към обявените от юли 2007 г. насам съкращения на финансови кадри, чиито размер вече достига 131 700.

В резултат на положителното настроение, обхванало световните пазари в очакване на одобряване на щатския спасителен план, акциите на UBS поскъпнаха с 4% по време на търговията им в Цюрих. От началото на годината акциите на компанията са поевтинели с 58%.

От началото на ипотечната криза загубите за банката са възлезли на значителните 44.2 млрд. долара, което е повече от която и да е друга европейска банка.

Банката може да отчете тримесечна печалба през ноември след еднократни приходи от продажбата на звеното си за управление на активи. Това би било и първата тримесечна печалба за финансовата институция от второто тримесечие на миналата година.

Още по темата:

Lehman Brother съкращава 750 работни места от европейския си бизнес