Правосъдните власти в САЩ публикуваха показания на американски гражданин, който описва как швейцарската банка UBS му е помогнала да укрива данъци чрез изграждане на сложна международна структура, предаде Франс прес.

Сведенията са поместени в интернет страницата на централния областен съд на щата Калифорния в Лос Анджелис, пред който американският гражданин Джон Макарти се е съгласил да се признае за виновен, че умишлено не е обявил на данъчните власти в страната си, че притежава сметки в UBS в Швейцария и в други страни.

Макарти заявява, че е открил в офис на UBS в Швейцария своя собствена сметка на името на компания в Хонгонг, в която превел над един милион долара от дейността си в Съединените щати, като "UBS знаела за това". Откриването на тази сметка станало с помощта на швейцарски адвокат, който му бил препоръчан от представители на UBS.

В съдебния документ е посочено също така, че други средства, притежавани от обвиняемия, били прехвърляни на други швейцарски сметки на UBS от сметка, контролирана от Макарти в банка на Кайманските острови. При управлението на тази сметка на Кайманските острови обвиняемият бил съветван от представители на UBS, които му обяснили, че много техни американски клиенти не обявяват доходите си, а просто ги скриват.

Макарти признава също така, че между 2003 и 2008 година се е срещал лично или е разговарял по телефона и е поддържал връзка по имейл с представители на UBS и швейцарския си адвокат, за да обсъжда сметките си в UBS и управлението на средствата в тях.

В документа се казва, че швейцарският адвокат на Макарти го е уведомил, че ще основе на негово име фондация в Лихтенщайн, контролираща друга структура, например панамска или хонконгска компания, което ще създаде допълнителна бариера за защита на неговата самоличност.

Правосъдните власти твърдят, че швейцарският адвокат многократно разубеждавал клиента си да прехвърля в други страни пари от сметките си в UBS в Швейцария, предлагайки му, тъкмо обратното, след съгласуване с представители на UBS, различни начини да изнася още средства от Съединените щати под носа на данъчните власти.

Оповестяването на тези факти, уличаващи UBS, става малко след постигнатото в сряда споразумение между американското правителство и швейцарската банка за уреждане на спора във връзка с обвиненията на Вашингтон, че банката е насърчавала американските си клиенти да укриват данъци.

Споразумението целеше да бъде избегнат процесът, койтотрябваше да започне днес в Маями, щата Флорида, след многократно отлагане. Никакви подробности по споразумението не бяха оповестени, така че до този момент не се знае дали процесът ще започне или ще бъда отложен или отменен.

Източник: БТА