Само 35% от кредитите на БАКБ са редовни

1617
Само 35% от кредитите на БАКБ са редовни

От края на 2008 г. се наблюдава тенденция на свиване на кредите на клиенти нарастване на класифицираните кредити вследствие на влошената икономическа конюнктура и подтиснатото търсене на нови кредити, се казва в проспекта за увеличението на капитала на Българо-Американска кредитна банка АД.

Качеството на кредитните експозиции през разглеждания период се влошава, като общо класифицираните кредити достигат до 65% от брутния портфейл към 30.06.2011 г. Както се вижда от таблицата долу, 28.8%, или 176.2 млн. лв. от кредитите са обявени като „загуба".

 

„Банката извършва увеличението на капитала с цел да набере средства за допълнителна подкрепа на капиталовата си позиция", се казва още в регистрационния документ. Влошаването на качеството на кредитния портфейл и забавянето на реализацията на активи доведе до намаляване на финансовия резултат и ограничи способността на БАКБ да управлява активно своя баланс и капиталови ресурси. Освен това, съществува все още висока концентрация в кредитния портфейл на банката.

„Поради тези причини, както и в изпълнение и на указанията на регулатора БНБ, ръководството на БАКБ предприе действия по увеличение на капитала с допълнителни 50 млн. лв.", се посочва още в документа.

Към настоящия момент „СИЕСАЙЕФ" АД, акционер, притежаващ 49,99% от капитала на БАКБ, е уведомило емитента за намерението и готовността си да участва в увеличението на капитала, като упражни издадените в негова полза права и придобие акции от новата емисия, пропорционално на притежаваното от него участие.

Подобни статии

Facebook Коментари

Добави коментар

Екипът на Profit.bg Ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари.
В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Абонирайте се за електронния
информационен бюлетин на Profit.bg

На фокус

Иновативни технологии за интелигентно почистване на подове у дома

Новата прахосмукачка-робот Roomba i7+ не само обича, но е и...