От края на 2008 г. се наблюдава тенденция на свиване на кредите на клиенти нарастване на класифицираните кредити вследствие на влошената икономическа конюнктура и подтиснатото търсене на нови кредити, се казва в проспекта за увеличението на капитала на Българо-Американска кредитна банка АД.

Качеството на кредитните експозиции през разглеждания период се влошава, като общо класифицираните кредити достигат до 65% от брутния портфейл към 30.06.2011 г. Както се вижда от таблицата долу, 28.8%, или 176.2 млн. лв. от кредитите са обявени като „загуба".

„Банката извършва увеличението на капитала с цел да набере средства за допълнителна подкрепа на капиталовата си позиция", се казва още в регистрационния документ. Влошаването на качеството на кредитния портфейл и забавянето на реализацията на активи доведе до намаляване на финансовия резултат и ограничи способността на БАКБ да управлява активно своя баланс и капиталови ресурси. Освен това, съществува все още висока концентрация в кредитния портфейл на банката.

„Поради тези причини, както и в изпълнение и на указанията на регулатора БНБ, ръководството на БАКБ предприе действия по увеличение на капитала с допълнителни 50 млн. лв.", се посочва още в документа.

Към настоящия момент „СИЕСАЙЕФ" АД, акционер, притежаващ 49,99% от капитала на БАКБ, е уведомило емитента за намерението и готовността си да участва в увеличението на капитала, като упражни издадените в негова полза права и придобие акции от новата емисия, пропорционално на притежаваното от него участие.