Само 6 банки информират коректно за кредитите

1068
Само 6 банки информират коректно за кредитите

Само 6 български банки дават на клиентите си писмена информация в стандартен европейски формуляр за условията, при които отпускат потребителски кредити. Това показа проучване, което Асоциация „Активни потребители" проведе на принципа „Таен клиент", в 15 български банки.

Предоставянето на писмена информация за условията по кредитите в стандартен европейски формуляр е задължение на банките според чл. 5 от Закона за потребителския кредит (ЗПК), но 9 от проверените банки не го изпълняват. По този начин те лишават потребителите от основното им право да бъдат информирани и да сравнят различни оферти, преди да изтеглят кредит.

Алинея първа от член 5 на ЗПК гласи: „Преди потребителят да е обвързан от предложение или от договор за предоставяне на потребителски кредит, кредиторът или кредитният посредник предоставя своевременно на потребителя, съобразно изразените от него предпочитания и въз основа на предлаганите от кредитора условия на договора, необходимата информация за сравняване на различните предложения и за вземане на информирано решение за сключване на договор за потребителски кредит.

Според алинея втора: „Информацията по ал. 1 се предоставя във формата на стандартен европейски формуляр за предоставяне на информация за потребителските кредити съгласно приложение №2".

Проучването на „Активни потребители" показа, че банките, които спазват закона, отделно дават добра и изчерпателна устна консултация. Обясняват на клиента как се формира базовият лихвен процент, как се изчислява годишният процент на разходите, какви са таксите, условията и др.

Освен че не предлагат стандартен европейски формуляр, другите девет банки дават и по-пестеливи консултации. Така те напълно лишават потребителите от законовото им право на информиран избор.

Подобни статии

Facebook Коментари

Добави коментар

Екипът на Profit.bg Ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари.
В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Коментари

Profit.bg
# 0
08:11 | 30 November 2010
Истината е, че не ни я предоставиха тази информация, тъй като била само за абонати на Активни потребители. Това ни казаха, след като се опитахме и ние да разберем кои са тези банки! С уважение, екипът на Profit.bg
Mr Proper
# 1
05:11 | 30 November 2010
Журналистиката все повече запада. При заглавие като това, очакваш поне да видиш имената на банките. Непрофесионална и абсолютно излишна статия.
sergo
# 2
12:11 | 29 November 2010
И кой са тези банки? Какъв смисъл от новината като не се казва на потребителите кои са тези банки?
Абонирайте се за електронния
информационен бюлетин на Profit.bg