Само два румънски фонда с доходност над банков депозит за годината до май

734
Само два румънски фонда с доходност над банков депозит за годината до май

Румънците инвестирали във взаимни фондове през изминалата година са получили като цяло по-ниска доходност от тези, предпочели банковите депозити, сочи изследване на финансовото издание ZF.ro.

Едва два фонда са успели да отбележат по-голяма доходност от средната на банков депозит през изминалата година, посочи публикувания анализ.

Фондът с най-голяма доходност на румънския пазар през май на годишна база е бил такъв инвестиращ в облигации и други инструменти с фиксирана доходност - Stabilo, управляван от Pioneer Asset Management.

През май той е регистрирал доходност от 11.6% за последните дванадесет месеца, следван от друг такъв инвестиращ в инструменти с фиксирана доходност - Orizont, управляван от Certinvest, регистрирал доходност от 8.6% на годишна база.

Това са били и единствените два фонда реализирали доходност за последната една година над средната от банкови депозити в размер на 7.2%, според данни на UNOPC (National Union of Collective Placement Bodies).

За сравнение всички освен три балансирани фонда опериращи на румънския фондов пазар са отбелязали положителна доходност за периода май 2007- май 2008 година.

До голяма степен причина за това е наблюдаваната корекция на румънските индекси от края на изминалата година и началото на тази. В същото време през първата половина на миналата година румънските индекси се отличаваха с изоставащ ръст зад конкурентните пазари от региона, включително и България.

Facebook Коментари

Добави коментар

Екипът на Profit.bg Ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари.
В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Абонирайте се за електронния
информационен бюлетин на Profit.bg