Испанската Banco Santander SA е предложила 16.6 млрд злоти (5.8 млрд. долара) за придобиването на 100% от полската Bank Zachodni WBK S, информира Bloomberg.

Испанската банка постигна споразумение през миналата години за закупуването на мажоритарния дял на ирландската Allied Irish Banks Plc в Bank Zachodni.

Santander е предложила да плати 226.89 злоти на акция, се казва в документите подадени до регулаторните орани в Мадрид. Процесът ще започне на 24 февруари и ще приключи ден по-късно.

Allied Irish обяви през септември, че е постигнала споразумение за продажбата на 70-процентния си дял в третата най-голяма полска банка по пазарен дял.

Santander, която е най-голямата испанска банка, добавя Полша в портфейла си към другите пазари с потенциал за растеж като бразилския, тъй като се опитва да намали зависимостта си от испанската икономика.

Сделката трябва да бъде одобрена от полските финансови регулаторни органи.

Акциите на Zachodni днес поскъпваха с 2.9% to до тригодишен връх от 223.2 злоти към 13:05 българско време. Книжата на Santander пък отчитаха 0.3% ръст в цената до 8.95 евро в Мадрид.

Испанската банка е задължена да отправи оферта за 100% от капитала на Zachodni, тъй като според полското законодателство, инвеститор, който придобива над 66% от публична компания, трябва да направи търгово предложение за останалите акции на придобиваната компания.