Президентът на Франция Никола Саркози даде подкрепата си за управителя на Централната банка на Италия Марио Драги да наследи Жан-Клод Трише като президент на Европейската централна банка (ЕЦБ), наричайки го "качествен човек", информира Bloomberg.

Подкрепата на Саркози идва след като германски държавници дадоха индикации, че Драги е предпочитаният от тях банкер, давайки тласък на кампанията, която се води от италианските лидери.

"Франция с голяма радост ще подкрепи италианец за президент на ЕЦБ," каза Саркози днес в Рим на брифинг с италианския министър-председател Силвио Берлускони. "Познавам Марио Драги добре. Ние го подркрепяме не защото е италианец, а защото е качествен човек. Това също така би било добър сигнал за Италия, която може да има съмнения относно ролята и позицията си в Европа."

Основният човек, който трябва да вземе решение, канцлерът на Германия Ангела Меркел, все още не е изказала предпочитанията си. Нейните съюзници вече заявиха, че Германия, която е най-голямата европейска икономика, вече не настоява Трише да бъде наследен от германец в базираната във Франкфурт ЕЦБ.

Крайният срок за кандидатурите, който е в края на юни, наближава и назначението на Драги може да се заплете в несъгласието на Германия със спасяването на държави. Предстоящото отпускане на спасителни средства на Португалия ще вдигне общата стойност на спасителните акции до над 250 млрд. евро и Меркел може да бъде подложена на критика в родината си за това,че избира човек от Южна Европа от страна известна с проблемите си с инфлацията и задълженията.

Драги се очерта като фаворит за поста, след като германецът Аксел Вебер се оттегли от надпреварата през февруари. Сега финансовият министър на Германия Волганг Шойбле го смята като най-вероятният следващ президент на ЕЦБ. Осемгодишният мандат на Трише изтича на 31 октомври.

Другите кандидати са Ив Мерш от Люксембург, Ерки Лийканен от Финландия и Ноут Велинк от Холандия.

Избирането на Мерш, Лийканен или Велинк би оставило малки страни с три от шестте места в изпълнителния съвет на ЕЦБ, а Франция без представител, след като Трише си тръгне. Избирането на Драги вероятно би означавало напускането на борда от страна на италианеца Лоренцо Бини Смаги, което ще отвори място за Франция.