Администрацията на президента Барак Обама планира да оповести в понеделник кампания за натиск върху ипотечните компании да намалят плащанията за много притежатели на жилищни заеми, пише в неделното си издание Ню Йорк Таймс.

"Банките не си вършат достатъчно добре работата", цитира изданието думи на помощник секретар за финансовите институции в министерството на финансите. "Някои от фирмите би трябвало да бъдат притеснени и те ще бъдат" заявява Мишел Бар.

Докато някои финансови институции намалиха размерите на плащанията на финансово затруднени свои клиенти, според "Таймс" има нарастващи доказателства, че финансираното от данъкоплатците усилие за борба с кризата в размер на 75 милиарда долара води проблеми след себе си.

Повечето от модифицираните заеми по програмата остават на ниво проба и само малък процент от тях са станали постоянни. Според публикацията, съветници на Капитолия в близък контакт с висши представители на министерството на финансите споделят, че има консенсус по въпроса, че програмата се е оказала неадекватна.

Бар заявява пред вестника, че Вашингтон ще се опита да постави в деликатна ситуация кредитните институции, като публично оповести онези от тях, които не извършат бързо и постоянно намаляване на плащанията по ипотеки. Министерството на финансите също така няма да изплаща на подобни институции обещаните стимули докато съкращенията по плащанията не станат постоянни.

Говорителката на Белия дом Дженифър Псаки заявява пред Таймс, че администрацията ще продължи да усъвършенства ипотечната програма колкото е необходимо. "Няма да се задоволим докато повече участници в програмата не бъдат прехвърлени от пробни на постоянни модификации", според говорителката.

Източнек: БГНЕС