Министерството на финансите на САЩ и Citigroup Inc. са започнали да обсъждат как да бъде продаден 34-процентния дял, който правителството придоби в банката при спасяването й, информира Bloomberg, позовавайки се на хора запознати с дискусиите.

Министерството на финансите, което притежава 7.69 млрд. обикновени акции може да започне да продава дела си още през октомври, според един от източниците. Правителството има за цел да продаде дела си в банката в следващите шест до осем месеца.

Евентуална продажба може да приближи главния изпълнителен директор на Citigroup Викрам Пандит до излизане от правителствената програма, докато в същото време правителството ще отчете печалба. Акциите на базираната в Ню Йорк банка поскъпнаха откакто 25-те млрд. долара спасителни средства бяха обменени за обикновени акции, което означава, че Министерството на финансите в момента има печалба от 9.77 млрд. долара.

Планирането на продажбата на дела е на ранен етап и някои от сделките може би ще трябва да бъдат одобрени от регулаторните органи.

Съгласно един от сценариите акциите ще бъдат продадени на части на инвеститори в следващите шест до осем месеца. Съгласно друг сценарий правителството може да продава малко количество акции ежедневно или ежеседмично, според същите източници. Третата опция е акциите да бъдат продадени наведнъж.

Citigroup, която е третата най-голяма щатска банка, получи 52 млрд. долара държавни средства.

Bank of America Corp и Wells Fargo & Co обещаха да изплатят получените държавни средства, докато JPMorgan Chase & Co., Goldman Sachs Group Inc. и Morgan Stanley вече изплатиха своите средства през юни. Вчера президентът Барак Обама заяви, че данъкоплатците са спечелили 17% процента доходност от средствата върнати от банките.

Акциите на Citigroup вчера затвориха на цена от 4.52 долара за брой или с 39% над цената от 3.25 долара, при която бяха обърнати средства на Министерството на финансите.