Вчера Конгресът на САЩ одобри най-строгите ограничения за банките и Уолстрийт от Голямата депресия насам, които затягат правилата за кредитиране и увеличават защитата на потребителите, за да предотвратят повторение на срива от 2008 г., който свали щатската икономика на колене, информира AP.

Проектозаконът се изработваше в продължение на година и 22 месеца след като фалитът на Lehman Brothers предизвика паника на световните пазари, премина последното си препятствие с одобрение от 60-39 гласа в Сената. Проектозаконът сега трябва да бъде подписан от президента Барак Обама, което се очаква да стане още в сряда.

Законът ще даде на правителството нови правомощия да разделят компании, които са заплаха за икономиката, да създаде нова агенция, която да защитава потребителите при финансовите им сделки и да хвърля светлина върху сенчестите финансови пазари, които досега избягваха контрола на регулаторните органи.

Вотът беше в същия ден, в който Goldman Sachs & Co. постигна съгласия да заплати рекордните 550 млн. долара, за да избегне съдебно последствия по обвиненията в измама с ценни книжа обезпечени с рискови ипотечни заеми.

Малко играчи във финансовия свят може да станат извън обхвата на новия закон. Потребителските и инвеститорските сделки, независимо дали са обикновени плащания с кредитна карта или най-сложните сделки с ценни книжа, ще бъдат обект на нови гаранции или ограничения.

Влиятелен съвет от регулаторни органи ще следи за рисковете в цялата финансова система. Големите фалиращи компании ще бъдат ликвидирани, а Федералният резерв ще получи нови правомощия, докато в същото време ще му бъде търсена по-голяма отговорност от страна на Конгреса.

"Предстои ми да подпиша законът за реформа на Уолстрийт, за да защитим потребителите и да положим основите на една по-силна и по-сигурна финансова система, която е иновативна, креативна, конкурентна и далече по-малко предразположена към паника и срив," заяви Обама.

"Освен, ако бизнес моделът ви не зависи спестяване на усилия и завличане на клиентите, няма от какво да се страхувате."

Проектозаконът, в който има 390 000 не предлага бързо решение. Той обаче дава преписания на регулаторните органи за това как да действат. В много от случаите истинското му въздействие няма да бъде усетено за години напред.

Окончателното приемане на проектозакона от страна на Сената, две седмици след като Камарата на представителите в Конгреса го одобри, е добре дошло за президента и демократите в Конгреса, които стават все по- непопулярни сред гласоподавателите четири месеца преди междинните избори, при които Републиканците могат да поемат контрола над Конгреса. Само трима републиканци вчера подкрепиха проектозакона.

Републиканците критикуваха проектозакона и за това, че не засяга ипотечните финансови гиганти Fannie Mae и Freddie Mac, чиято съмнителна политика на кредитиране помогна за началото на срива на имотния пазар в САЩ.

Някои от поддръжниците на проектозакона също изразиха резерви, твърдейки, че той не дава на регулаторните конкретни указания как да въвеждат и прилагат новите правила.

Въпреки амбициозните цели и всеобхватността, които стоят зад проектозакона, той е изпълнен и с доста изключения.

Въпреки призивите за слагане на край високорисковата спекулативна търговия на големите банки за собствена сметка (proprietary trading), законът ще им позволи да инвестират до 3% от капитала си в хеджфондове или фондове за дялово инвестиране.