Американското министерство на правосъдието поиска от Deutsche Bank да плати 14 млрд. долара, за да прекрати разследване на злоупотреби с продажбата на ипотечни ценни книжа, съобщи банката, цитирана от ВВС.

Deutsche Bank е категорична, че няма намерение да се съгласи с уреждане на споровете близо до тази сума. Искът към банката, по който преговорите вероятно ще продължат няколко месеца, надхвърля значително очакванията.

Цената на акциите на банката намаля с повече от 1.6%. „Преговорите едва сега започват. Банката очаква, че те ще доведат до резултат, сходен с този на други банки, които постигнаха споразумение при по-ниски суми“, съобщи Deutsche Bank.

Продажбата на ипотечни ценни книжа изигра значителна роля за финансовата криза през 2008 г. Банките в САЩ бяха подложени на редица разследвания във връзка с твърдения за предоставяне на ипотеки на хора, които не отговарят на изискванията за отпускане на кредит и след това превръщането на тези заеми в сигурни инвестиции и продажба на риска на други играчи.

Редица банки постигнаха споразумение с американските власти във връзка с неправомерната продажба на ипотечни ценни книжа. Morgan Stanley, Credit Suisse, HSBC, UBS платиха за прекратяване на разследването. Goldman Sachs постигна споразумение срещу сумата от 5.1 млрд. долара през януари тази година.