Състоянието на капиталовия ни пазар през последните месеци вероятно има отношение към ръста на депозитите в банковата система в България. Според статистиката на Българска народна банка депозитите през декември 2007 г. възлизат на общо 46.75 млрд. лв.

В края на този август (от тогава е последната актуална информация за привлечените средства от банките) депозитите в кредитните институции вече наброяват 53.56 млрд. лв., или с 14.57% над сумата от преди осем месеца.

„Според мен връзка между двете системи съществува," коментира за Profit.bg Красимира Димитрова, брокер в ОББ. „Свободните средства се влагат в депозит. Банките се конкурират и вдигнаха лихвите по депозити в лева и чужда валута. Това стана и в момент, когато те се нуждаеха от набирането на свеж ресурс," посочи още Красимира Димитрова.

Според нея голяма част от населението смята за по-сигурно влагането на средства по депозити, отколкото инвестицията в ценни книжа.

В момента наблюдаваме паника на всички капиталови пазари, на които влияние оказват както ипотечната криза, така и новините за банкови фалити. В подобна обстановка доверието в инвестициите се понижи.

Що се отнася до въпроса за това какво ще е влиянието върху банките, в случай, че голяма част от вложенията се върнат на капиталовия пазар и дали може да очакваме те да се върнат, Красимира Димитрова смята, че за изграждането на доверието се изисква време, като връщането на средства на пазара ще става постепенно и едва ли ще се отрази пагубно на банковата система.

По-рано тази седмица Апостол Апостолов, председател на Комисията за финансов надзор (КФН), съобщи по време на третата среща на бизнеса с правителството, че пенсионните фондове държат 600 млн. лв. в банкови депозити, което е близо до 25-процентното регулаторно ограничение.

През септември стана ясно, че българските инвестиционни дружества и договорни фондове са депозирали 113.85 млн. лв. в банки, съставляващи 17.92% от активите им към края на юни 2008 г., като статистиката е на КФН.

Фондовете трябва да са предпазливи и ситуацията изисква това от тях. Около това мнение се обединиха брокерите, към които Profit.bg се обърна с въпроса защо КИС са предпазливи и държат една част от активите си в банкови депозити или в кеш (встрани от задължителните 10% резерви).

Бягството от капиталовия пазар не е лишено и от логика. На фона на загубата от 73.6% за SOFIX през последната една година, годишната лихва от 7%, или 7.5%, си звучи доста примамлива.

От една страна, търсенето на по-голяма сигурност в банкови продукти играе положителна роля предвид кризата в ликвидността на финансовите пазари, захранвайки банките с необходимия им ресурс.

В рамките на само една година станахме свидетели на радикално обръщане на посоката за надпревара между банките. Ако преди година тя бе насочена към отпускането на кредити, то днес посоката е към привличане на средства от клиенти. Не случайно Асен Ягодин, изпълнителен директор на Юробанк И Еф Джи България, оприличи 2008 г. на годината на депозитите, в интервю за Profit.TV.

Това може да се онагледи с примерите от промоционални и прималиви спестовни предложения, в който и произволен банков сайт да влезете.

От друга страна обаче, цената на привлечения ресурс е сред факторите, който има пряко отношение и към цената на кредитирането.