Сделки с имоти над 10 хил. лв. само по банков път

2092
Сделки с имоти над 10 хил. лв. само по банков път

От Нова година всички плащания за имоти над 10 хил. лв. ще се извършват по банков път - в избран от страните трезор или по специална сметка на нотариуса. Също от 1 януари 2011 г. участниците в сделката ще декларират в нотариалния акт, че вписаната там сума е равна на действителното плащане. За неверни данни ще се носи отговорност по чл. 313 от Наказателния кодекс - лишаване от свобода от 1 до 6 години или глоба от 100 до 250 лeва.

Правната комисия в парламента извади от нафталина идеите, като вчера гласува за трети път спорните промени в закона за нотариусите. През март т. г. шефката на парламента Цецка Цачева спря текстовете, преди да бъдат гласувани окончателно. Причината - в залата липсваше представител на Министерството на правосъдието, който да даде становище по преработения от депутатите проект.

Първоначалното предложение на правосъдното ведомство беше всички сделки с имоти да се извършват по банков път. Тогава зам.-министър Жанета Петрова коментира, че прагът от 10 хил. лв. може да доведе до заобикаляне на закона. Правителственият проект, който е част от 57-те мерки на ГЕРБ за борба с корупцията, предвиждаше декларирането на цената да става чрез отделен документ.

Депутатите въведоха праг от 10 000 лв., за да не затрудняват хората в малките населени места. А декларацията отпадна, защото иначе щеше да се плаща допълнителна такса.

Източник: Труд

Подобни статии

Facebook Коментари

Добави коментар

Екипът на Profit.bg Ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари.
В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Коментари

Мнение
# 0
21:09 | 25 September 2010
След Нова година имотите "ще поевтинеят" значително. Вместо да се продават за по 100 000 евро те ще се продават за 10 000 лева. При това плащанията ще стават чрез банка, която се нарича трезор, или чрез сметка на нотариус, който ще бъде посредник по сделката. Остава нотариусите да станат и брокери на недвижими имоти, за да припечелят по някой и друг лев. Корупцията в съдебната система е доста голяма. Ще стане още по-голяма след приемането на подобни закони. Адвокатите, съдиите и юристите като общност ще трябва да по отслабнат малко. По здравословно е, а и няма кой да им плаща за щяло и нещяло. Биха могли да отидат да поработят и в чужбина. Там плащат доста по-добре, но едва ли биха могли да рекетират когото и да било, аналогично на пернишкия прокурор ли беше, заместник-прокурор ли беше. Времена на мутрите и рекета отминаха отдавна. Още през последното десетилетие на миналия век. Заедно с тези времена отминаха и голяма част от криминалните престъпления и организираната престъпност. Като резултат от прехода в страната, богатите вече са значително по-богати, а бедните са повече, а живеещите в страната стават все по-малко. Поздрави за екипа на Профит.Бг.
Абонирайте се за електронния
информационен бюлетин на Profit.bg