От Нова година всички плащания за имоти над 10 хил. лв. ще се извършват по банков път - в избран от страните трезор или по специална сметка на нотариуса. Също от 1 януари 2011 г. участниците в сделката ще декларират в нотариалния акт, че вписаната там сума е равна на действителното плащане. За неверни данни ще се носи отговорност по чл. 313 от Наказателния кодекс - лишаване от свобода от 1 до 6 години или глоба от 100 до 250 лeва.

Правната комисия в парламента извади от нафталина идеите, като вчера гласува за трети път спорните промени в закона за нотариусите. През март т. г. шефката на парламента Цецка Цачева спря текстовете, преди да бъдат гласувани окончателно. Причината - в залата липсваше представител на Министерството на правосъдието, който да даде становище по преработения от депутатите проект.

Първоначалното предложение на правосъдното ведомство беше всички сделки с имоти да се извършват по банков път. Тогава зам.-министър Жанета Петрова коментира, че прагът от 10 хил. лв. може да доведе до заобикаляне на закона. Правителственият проект, който е част от 57-те мерки на ГЕРБ за борба с корупцията, предвиждаше декларирането на цената да става чрез отделен документ.

Депутатите въведоха праг от 10 000 лв., за да не затрудняват хората в малките населени места. А декларацията отпадна, защото иначе щеше да се плаща допълнителна такса.

Източник: Труд