С плакати с надпис "Европейски банкови условия и за българите", "Банки-кръвопийци! Вие нямате място в България" и "Чуждите банки - враг номер едно на българския народ" и "Къде е държавата да ни защитава? Няма я. Търси ни само за данъци" петдесетина души излязоха на протест пред Българската народна банка, за да поискат оставката на управителя й Иван Искров.

Организатор на протеста е Националната асоциация на българския бизнес, като към него се присъединиха и от Съюза за стопанска инициатива, както и представители на товарните превозвачи и на таксиметровите шофьори.

Те настояват дейността на частните съдебни изпълнители да бъде контролирана от държавата.

Чрез управлението си до този момент Иван Искров не защитава стабилността на банковата система, той си затваря очите пред това, че делът на лошите кредити се увеличава поради некомпетентно раздадени кредити и поради некомпетентна политика на банките чрез вдигане едностранно на лихвите, заяви председателят на Националната асоциация на българския бизнес Светлозар Николов.

"Това, което искаме е Комисията за защита на конкуренцията да бъде сменена моментално, защото в България проблемът с високите лихви е, че няма конкуренция между банките, а има споразумение между тях чрез Асоциацията на банките в България, което служи за единна политика по лихвите по кредитите и по този начин има изкуствено повдигане на лихвите.

КЗК трябва да осъди банките, които участват в картел и да се забрани Асоциацията на банките в България", каза още той.

Източник: БГНЕС